Government and ministries Media
Menu

EU-ministerivaliokunnassa valmistautuminen EU-huippukokouksiin

Valtioneuvoston viestintäosasto 15.10.2019 9.19
Tiedote 535/2019

EU-ministerivaliokunta käsitteli kokouksessaan tiistaina 15. lokakuuta lokakuun Eurooppa-neuvoston (17. –18.10.) ja ilman Britanniaa kokoontuvan Eurooppa-neuvoston asioita.

Pääministeri Antti Rinne esittelee Eurooppa-neuvostolle keskustelun pohjaksi paperin EU:n seuraavasta monivuotisesta rahoituskehyksestä. Suomi on laatinut sen Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajamaana.  Pääministeri Rinne raportoi EU-johtajille myös työstä, jota Suomen puheenjohtajuuskaudella on tehty neuvostossa EU:n strategisen ohjelman (2019 –2024) toimeenpanemiseksi. Eurooppa-neuvosto hyväksyi strategian kesäkuussa, ja Suomi on ensimmäinen puheenjohtajamaa, joka jalkauttaa sitä neuvoston työhön. Lisäksi Eurooppa-neuvostossa keskustellaan ilmastopolitiikan kansainvälisistä ulottuvuuksista sekä Turkista ja Syyrian tilanteesta. 

Myös brexit on EU-maiden johtajien asialistalla Brysselissä. EU-ministerivaliokunta sai tilannekatsauksen neuvotteluista sekä Suomen valmistautumisesta Britannian mahdolliseen sopimuksettomaan eroon. Suomessa kukin ministeriö vastaa oman hallinnonalansa varautumisesta.

Lisäksi EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kantoja työllisyys- ja sosiaalipolitiikkaneuvostoon (24.10.), jonka on tarkoitus hyväksyä hyvinvointitaloutta koskevat päätelmät sekä päätelmät työn tulevaisuudesta ja EU:n tuesta YK:n Kansainvälisen työjärjestön (ILO:n) vuosisatajulkistuksen toimeenpanolle. Neuvosto myös keskustelee syrjimättömyyden vahvistamisesta, taidoista ja työmarkkinoiden osaamistarpeista muuttuvassa maailmassa sekä strategisesta lähestymistavasta jatkuvaan elinikäiseen oppimiseen.

Lisätietoja: pääministerin EU-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Pilvi-Elina Kupias p. 0295 160 995, EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen p. 0295 160 319, EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia

Back to top