Skip to content

Ministerarbetsgruppen för migration enades om åtgärdsplan mot olaglig vistelse i landet

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 28.9.2016 14.05
Pressmeddelande 404/2016

Ministerarbetsgruppen för migration behandlade den 28 september förebyggande av olaglig vistelse i landet. Ministrarna enades om att en förvaltningsövergripande åtgärdsplan ska beredas. Samtidigt godkände ministerarbetsgruppen en åtgärdsplan som ska svara mot säkerhetshot vid flyktingförläggningar.

Det är viktigt att myndigheterna förbereder sig enligt ministerarbetsgruppens riktlinjer på att antalet personer som vistas olagligt i landet kan öka. Ministeriernas gemensamma åtgärdsplan blir klar i november. Åtgärderna ska träda i kraft vid ingången av 2017, säger inrikesminister Paula Risikko.

I åtgärdsplanen kommer man att betona åtgärder genom vilka man kan trygga fungerande frivillig återresa. Dessutom förbereder man sig på att antalet personer som vistas olagligt i landet kan öka.

Vid beredningen av åtgärdsplanen har man jämfört situationen i Finland med den motsvarande åtgärdsplan som nyligen utarbetats i Sverige. De flesta av de åtgärder som nu föreslås i Sverige är redan i bruk i Finland. I Finland har t.ex. polisen och Gränsbevakningsväsendet enligt lag rätt att utföra kontroller på arbetsplatser och att kontrollera arbetstagares arbets- och uppehållstillstånd.

Satsningar på en effektivare asylprocess

Ett annat sätt att förhindra olaglig vistelse i landet är en effektiv asylprocess. En förvaltningsövergripande expertgrupp började i våras utreda hur asylprocessen kan effektiviseras. Vid sitt möte behandlade ministrarna arbetsgruppens slutrapport, i vilken man granskar asylprocessen i sin helhet ända från inlämnandet av asylansökan till avlägsnandet ur landet eller placeringen i en kommun.

Den största utmaningen i asylprocessen är det anmärkningsvärt stora antalet klienter. Man har redan vidtagit ett flertal åtgärder, omfördelat resurser och gjort lagändringar för att effektivisera asylprocessen och utveckla verksamheten.

Att utlänningar smidigt kan avlägsnas ur landet har stor betydelse när det gäller att förhindra olaglig vistelse i landet. Dem som fått avslag på sin asylansökan återsänder den finländska polisen väldigt effektivt i europeiska jämförelse. Man kommer fortsättningsvis att satsa på återsändande och på att i synnerhet stödja frivillig återresa.

Åtgärdsplan mot säkerhetshot vid flyktingförläggningar

Ministerarbetsgruppen behandlade även aktuella frågor om säkerheten vid flyktingförläggningarna och godkände en åtgärdsplan som ska svara mot säkerhetshot vid förläggningar.

Centrala rekommendationer i åtgärdsplanen är att lägesbevakningen och informationsgången ska effektiviseras, att riskanalys och riskprofilering ska främjas och de åtgärder som de föranleder ska vidtas, att man ska ha beredskap för allvarliga situationer och att arbets- och studieverksamheten ska utvecklas.

I åtgärdsplanen preciseras att man vid förläggningarna ska beakta kraven på funktionalitet, lönsamhet och säkerhet. Säkerhetskraven ska enligt planen bemötas med framförhållning så att allvarliga incidenter förebyggs eller också så att man snabbt och effektivt kan ingripa i dem.

För den allmänna ordningen och säkerheten ska personer som eventuellt kan orsaka störning i fortsättningen placeras vid vissa fastslagna förläggningar, och vid dessa ska det finnas ett tillräckligt antal ordningsvakter och yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården till stöd för polisens och förläggningarnas personals verksamhet. Den lagändring om ordningsvakter som behövs kommer att träda i kraft vid ingången av 2017. Vid dessa förläggningar ska man från och med nästa år även kunna tillämpa boendeskyldighet och i anknytning till den anmälningsskyldighet. De personer som orsakar störning är få, men för att trygga säkerheten koncentrerar man sig särskilt på denna grupp.

Mentalvårdstjänsterna tryggas

Vidare ska man se till att det vid förläggningarna finns tillräckligt med yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården och kunnande inom mentalvårdsarbete.

Migrationsverket inrättade i början av våren  en expertgrupp för att utveckla mentalvården vid förläggningarna. Man har gett anvisningar om mentalvårdsarbetet vid förläggningarna, och personalen har fått utbildning.

Ytterligare information: Juuso Rönnholm, inrikesministerns specialmedarbetare, tfn 050 574 1504, och Erkki Matilainen, generalsekreterare för ministerarbetsgruppen för migration, tfn 050 456 1805

Den svenska översättningen av pressmeddelandet publicerad 29.9.2016.