Skip to content

Minister Vehviläinen: Inspirerande förslag om finansieringsplattform för småskaliga försök

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 15.4.2016 13.31
Pressmeddelande 162/2016

Kommun- och reformminister Anu Vehviläinen har fått ta emot en utredning av tankesmedjan Demos Helsinki och Finlands miljöcentral om nya finansieringsformer för försöksverksamhet. Genom utredningen söker man nya lösningar för att möjliggöra försök särskilt i civilsamhället, och för att sätta fart på försökskulturen.

– Jag tycker att förslaget om att stödja och finansiera småskaliga försök på ett smidigt sätt genom en digital plattform var särskilt inspirerande. Det hör till försöksverksamhetens natur att idéer främjas i praktiken och i rask takt. Jag ställer därför upp som ett mål att den föreslagna finansieringsplattformen ska fungera och att de första småskaliga försöken redan har satt igång i slutet av 2016, säger minister Vehviläinen som ansvarar för försöksverksamhet.

Brist på finansiering eller orimlig projektbyråkrati står ofta i vägen för försök som kunde leda till nytta för samhället. En ny finansieringsform för försöksverksamhet skulle erbjuda till exempel förebyggande verksamhet många nya möjligheter. Med hjälp av plattformen kan finansiering kanaliseras till försök till exempel genom stiftelser, föreningar, företag eller gräsrotsfinansiering och i samarbete med enskilda personer.

Med några tusen euro kan man få mycket till stånd när ivriga medborgare uppmuntras att själva tänka ut hur verksamhet i deras närmiljö kunde förnyas så att den fungerar bättre och är mera kostnadseffektiv.

– Ett konkret sätt som samhället kunde stödja försökskulturen på skulle vara att privatpersoners donationer till allmännyttig försöksverksamhet skulle bli skattefria på samma sätt som donationer till högskolor. Det skulle vara en fin gest från regeringen till civilsamhället nu när Finland förbereder sig för sitt 100-årsjubileum, föreslår minister Vehviläinen.

Utredningen om nya finansieringsformer för försök genomfördes som ett samarbetsprojekt. Kring 40 samarbetspartner och därtill enskilda personer som valts genom öppen ansökan har deltagit i arbetet. Nu håller en modell på att utformas som också i sig är ett försök. Försökets målsättningar och visioner behandlas gemensamt i en öppen process och bidrar till ett Finland med en aktiv försökskultur. Alla som är intresserade är välkomna att delta. Modellen förbättras stegvis utgående från erfarenheter, användarrespons och samhällelig påverkan.

– Medborgargrupper som varit centrala för försöket har på ett beundransvärt sätt gett sitt kunnande och sina synpunkter på utredningen. Jag vill rikta mitt tack till alla som deltagit i beredningen, säger minister Vehviläinen.

Införande av en försökskultur hör till regeringens spetsprojekt. 

Ytterligare information: Tuomas Vanhanen, specialmedarbetare, tfn 0295 530 216, och Ira Alanko, projektchef, tfn 0295 160 028