Skip to content

Hallitus vahvistaa korkeimman oikeuden ennakkopäätösroolia

Ministry of Justice
Julkaisuajankohta 10.10.2024 13.52
Tiedote

Hallitus esittää kahta muutosta korkeinta oikeutta koskeviin säännöksiin. Muutoksilla edistettäisiin ja nopeutettaisiin sitä, että tulkinnanvaraiset oikeuskysymykset tulevat korkeimman oikeuden ratkaistaviksi. Uudet keinot olisivat nimeltään ennakkopäätöskysymys ja hyppyvalituslupa.

Ennakkopäätöskysymys tarkoittaisi, että käräjäoikeus ja hovioikeus voisivat siirtää käsittelemässään asiassa esiin tulleen ennakkopäätöskysymyksen suoraan korkeimman oikeuden ratkaistavaksi. Tämä parantaisi oikeusvarmuutta ja sujuvoittaisi oikeudenkäyntejä. Muutos myös edistäisi korkeimman oikeuden mahdollisuuksia ohjata oikeuskäytäntöä.

Hyppyvalituslupa puolestaan tulisi sovellettavaksi asioissa, joissa hovioikeus ei ole myöntänyt jatkokäsittelylupaa. Jos asianosaisen valitettua tällaisesta päätöksestä korkein oikeus havaitsisi asiassa ennakkopäätösluonteisen kysymyksen, se voisi ratkaista kysymyksen suoraan. Nykytilassa tällainen asia on palautettava ensin hovioikeuden ratkaistavaksi.

Lakiesityksen taustalla on korkeimman oikeuden tekemä esitys lainsäädäntötoimeen ryhtymisestä. Esitetyt keinot toteuttavat hallitusohjelman tavoitetta oikeudenkäyntien sujuvoittamisesta.

KKO esittää muutoksenhakusäännösten täydentämistä - Korkein oikeus

Valtioneuvoston päätökset

Lisätiedot: erityisasiantuntija Johannes Koskenniemi, p. 0295150163, [email protected]