Hoppa till innehåll

Regeringen stärker högsta domstolens roll som prejudikatdomstol

justitieministeriet
Utgivningsdatum 10.10.2024 13.52
Pressmeddelande

Regeringen föreslår två ändringar i bestämmelserna om högsta domstolen. Genom ändringarna främjar och påskyndar man avgöranden av högsta domstolen i flertydiga rättsliga frågor. De nya metoderna kallas prejudikatfrågor och språngdispens.

Förfarandet med prejudikatfrågor innebär att tingsrätten och hovrätten direkt kunde hänskjuta en prejudikatfråga som framkommit i ett ärende som handläggs till högsta domstolen för avgörande. Detta förbättrar rättssäkerheten och gör rättegångarna smidigare. Ändringen främjar också högsta domstolens möjligheter att styra rättspraxis.

Språngdispens ska i sin tur tillämpas i ärenden där hovrätten inte har meddelat tillstånd till fortsatt handläggning. Om en part har överklagat ett sådant beslut och högsta domstolen upptäcker en fråga av prejudikatkaraktär i ärendet, kan den avgöra frågan direkt. I nuläget ska ett sådant ärende först återförvisas till hovrätten för avgörande.

Bakgrunden till lagförslaget är högsta domstolens framställning om vidtagande av lagstiftningsåtgärder. De föreslagna metoderna uppfyller regeringsprogrammets mål om smidigare rättegångar.

HD föreslår komplettering av bestämmelserna om ändringssökande - Korkein oikeus

Statsrådets beslut

Mer information: Johannes Koskenniemi, specialsakkunnig, tfn 0295150163, [email protected]