Skip to content
Media
Valtioneuvosto frontpage

Turvapaikanhakijan asumisvelvollisuus ulkomaalaislakiin

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 19.1.2017 13.34
Tiedote

Ulkomaalaislakiin lisätään kaksi uutta turvaamistoimea, jotka ovat lapsen asumisvelvollisuus sekä turvapaikanhakijoita koskeva asumisvelvollisuus. Valtioneuvosto esitti lainmuutosten vahvistamista tänään, ja tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki 27. tammikuuta.

Ulkomaalaislain mukaisten turvaamistoimien tarkoituksena on helpottaa henkilön maahantulon ja maassa oleskelun edellytysten selvittämistä tai henkilön maasta poistamista.

Lapsen asumisvelvollisuudesta vaihtoehto kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen alaikäisen säilöönotolle

Ensimmäinen uusista turvaamistoimista koskee ilman huoltajaa olevia alaikäisiä turvapaikanhakijoita, joita ollaan poistamassa maasta. Lapsen asumisvelvollisuus on lievempi vaihtoehto yksin tulleiden alaikäisten säilöönotolle ja se vähentää säilöönoton tarvetta. Uusi turvaamistoimi on lapsen edun kannalta parannus nykytilanteeseen.

Lapsen asumisvelvollisuus voidaan määrätä vain, kun lapsen säilöönoton edellytykset täyttyvät. Lisäksi edellytetään, että kyseessä on ilman huoltajaa oleva 15 vuotta täyttänyt lapsi, joka on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen ja maasta poistamispäätöksen.

Lapsi voidaan määrätä asumaan nimetyssä, lapsille tarkoitetussa vastaanottokeskuksessa, pysymään sen alueella ja ilmoittautumaan siellä päivittäin. Lapsen asumisvelvollisuus kestää enintään viikon. Aikaa voidaan jatkaa korkeintaan toisella viikolla, jos se on välttämätöntä maasta poistamisen turvaamiseksi.

Turvapaikanhakijoiden asumisvelvollisuus varmistaa turvapaikkaprosessin sujuvuuden

Turvapaikanhakijoita koskeva asumisvelvollisuus tarkoittaa käytännössä sitä, että kansainvälistä suojelua hakenut ulkomaalainen voidaan määrätä asumaan ja ilmoittautumaan nimetyssä vastaanottokeskuksessa. Vastaavanlainen asumisvelvollisuus on käytössä useassa EU-maassa.

Turvapaikanhakijan on ilmoittauduttava vastaanottokeskuksessa päivittäin, mutta muutoin hakijan liikkumista ei rajoiteta. Asumisvelvollisuuden voi määrätä poliisi, Maahanmuuttovirasto tai Rajavartiolaitos aina tapauskohtaisen harkinnan perusteella.

Asumisvelvollisuuden tavoitteena on varmistaa turvapaikkaprosessin sujuvuus. Turvapaikanhakija on tällöin helpommin saatavilla hakemuksensa käsittelyä, kuten turvapaikkapuhuttelua, varten. Asumisvelvollisuuden käytöllä voitaisiin myös helpottaa kielteisen päätöksen saaneiden palauttamista.

Lakimuutosten on määrä tulla voimaan 1. helmikuuta.

Lue lisää hankkeesta: www.intermin.fi/fi/lainvalmistelu/muut_lainvalmisteluhankkeet/ulkomaalaisten_sailoonoton_vaihtoehdot

Lisätietoja

ylitarkastaja Mirkka Mykkänen, p. 0295 488 618, [email protected]

 
Back to top