Skip to content
Media
Valtioneuvosto frontpage

Akkustrategialla vahvistetaan Suomen asemaa kestävän akkutuotannon edelläkävijänä

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 26.6.2020 13.54
Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriö on käynnistänyt kansallisen akkustrategian laatimisen. Suomi haluaa strategialla vahvistaa rooliaan edelläkävijänä kestävässä akkutuotannossa ja akkujen kierrättämisessä.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä asetti 24.6.2020 työryhmän valmistelemaan strategiaa. Strategia valmistuu vuodenvaihteessa.

– Akkuteollisuudessa on suuria kansainvälisiä liiketoimintamahdollisuuksia, sillä sähköautot kasvattavat akkujen tarvetta tulevaisuudessa. Suomella on merkittävä määrä akkuihin tarvittavia mineraaleja, vahvaa osaamista sekä edellytykset panostaa alan tutkimukseen ja kehitykseen sekä teollisiin investointeihin. Haluamme olla mukana rakentamassa kestävää eurooppalaista akkuteollisuutta. Näin voimme osaltamme tarjota ratkaisuja ilmastonmuutokseen, sanoo ministeri Lintilä.

Akkustrategialla tavoitellaan yritysten kasvua ja uusia työpaikkoja

Akkustrategian tavoitteena on vahvistaa akkualan ekosysteemiä ja vauhdittaa Suomen kestävää ja vähähiilistä talouden kasvua. Strategian tavoitteena on edistää yritysten uudistumista, innovaatiotoimintaa, kasvukykyä ja luoda näin uusia työpaikkoja. Lisäksi laaditaan ehdotuksia, jotka edistävät ekologisesti kestävän sähköisen liikenteen ja vaihtoehtoisen akkuteknologian T&K:ta.

Strategiassa otetaan huomioon akkualan koulutuksen ja osaamisen varmistaminen sekä huippututkimuksen vahvistuminen Suomessa. Tavoitteena on myös vahvistaa toimialat ylittävää yhteistyötä.

Suomen kansallinen strategia kytkeytyy Euroopan unionin akkustrategiaan. EU:n tavoitteena on luoda innovatiivinen, kilpailukykyinen ja kestävä akkuteollisuus Eurooppaan ja näin osaltaan hillitä ilmastonmuutosta. Suomen akkustrategian tavoitteena on edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä esimerkiksi materiaalien saatavuuden, optimoinnin ja kierrätyksen ratkaisuin.

Työryhmä valmistelemaan akkustrategiaa

Kansallista akkustrategiaa valmistevan työryhmän puheenjohtajana toimii Geologian tutkimuskeskuksen pääjohtaja Mika Nykänen. Työryhmässä ovat edustettuina akkualan keskeisiä toimijoita niin yrityskentän kuin julkisen hallinnon puolelta.

– Suomessa on tunnistettu hyvin akkuihin liittyvät mahdollisuudet korkeatasoisiin innovaatioihin, ilmastonmuutoksen vaikutusten torjuntaan ja kiertotalouden kasvuun. On tärkeää luoda strategisesti toteutettava kansallinen toimintasuunnitelma, työryhmän puheenjohtaja Nykänen arvioi.

Työryhmän tehtävänä on ohjata akkustrategian etenemistä, päättää tarvittavista selvityksistä ja muista toimenpiteistä, esittää ehdotukset strategian tavoitteista ja rajauksista, linjata strategian valmistelun keskeiset suuntaviivat sekä luoda näkemyksiä sisällöksi.

Strategiatyöryhmä:

Alkio Jyrki, johtava asiantuntija, työ- ja elinkeinoministeriö (varapj.)
Björk Artturi, erityisasiantuntija, valtiovarainministeriö
Endlund-Siironen Ina, strategiajohtaja, Fortum Recycling & Waste
Hietanen Matti, toimitusjohtaja, Suomen Malmijalostus Oy
Lahti-Nuuttila Teija, johtaja, Business Finland
Lassi Ulla, professori, Oulun yliopisto
Lundström Mari, apulaisprofessori, Aalto-yliopisto
Manninen Jussi, johtaja, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy
Nurmi Jyrki, johtaja, EV systems liiketoiminta, Valmet Automotive Oy  
Nykänen Mika, pääjohtaja, Geologian tutkimuskeskus (pj.)
Ojala Tuuli, erityisasiantuntija, liikenne- ja viestintäministeriö
Pajukallio Anna-Maija, ympäristöneuvos, ympäristöministeriö
Peltoniemi Pasi, apulaisprofessori, LUT-yliopisto
Van der Meer Tuomas, Technology Manager, Outotec (Finland) Oy
Vilenius Jani, teknologiajohtaja, Sandvik

Sihteeristö:

Homanen Ilkka, ohjelmapäällikkö, Business Finland
Pihlatie Mikko, johtava tutkija, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy
Vesa Jarkko, erityisasiantuntija, työ- ja elinkeinoministeriö

Lisätiedot:
elinkeinoministerin erityisavustaja Antti Siika-aho, TEM, p. 029 504 7228
ohjausryhmän puheenjohtaja Mika Nykänen, GTK, p. 029 503 2200
erityisasiantuntija Jarkko Vesa, TEM, p. 029 504 7320 

 
Back to top