Skip to content
Media
Valtioneuvosto frontpage

Förslag från kommissionen om bättre arbetsvillkor för plattformsarbete

arbets- och näringsministeriet
Utgivningsdatum 9.12.2021 16.30 | Publicerad på svenska 14.12.2021 kl. 12.46
Pressmeddelande
På bilden syns EU-flaggor framför Europeiska kommissionens byggnad
Bild: Europeiska kommissionen

Europeiska kommissionen lade den 9 december 2021 fram ett förslag till direktiv om bättre arbetsvillkor för plattformsarbete. Förslaget innehåller bestämmelser om fastställande av den rättsliga yrkesställningen för personer som utför plattformsarbete samt andra krav som gäller plattformsarbete. Arbets- och näringsministeriet börjar bedöma förslagens förhållande till lagstiftningen i Finland.

Med plattformsarbete avses arbete som företag förmedlar till arbetstagare eller självsysselsatta via digitala plattformar. Kunderna kan erbjudas till exempel transport av mat och varor eller tjänster via nätet.

Kommissionen föreslår en anställningspresumtion för plattformsarbete

Kommissionens mål är att se till att personer som arbetar via digitala arbetsplattformar kan åtnjuta de arbetsrättigheter och sociala förmåner de har rätt till. Det föreslagna direktivet innehåller en förteckning över kontrollkriterier på basis av vilka det fastställs om plattformsarbetet utförs i ett anställningsförhållande. Om minst två av fem kriterier uppfylls, antas de som arbetar via plattformen stå i anställningsförhållande (s.k. anställningspresumtion). Då ska de ha rättigheter och förmåner som hänför sig till anställningsförhållandet, såsom betald semester och sjukförmåner. Plattformsföretagen ska ha rätt att invända mot eller bestrida sin presumtiva arbetsgivarställning i en rättslig eller administrativ process. Det ska också vara möjligt för den som utför arbetet att låta göra en bedömning av rättsförhållandets karaktär.

I Finland tillämpas ingen anställningspresumtion utan frågan om huruvida ett anställningsförhållande existerar avgörs utifrån de kännetecken för ett anställningsförhållande som anges på ett tvingande sätt i arbetsavtalslagen. 

Kommissionen föreslår dessutom nya rättigheter för arbetstagare och egenföretagare i situationer där s.k. algoritmhantering utnyttjas. Med det hänvisas till utnyttjande av automatiserade system som stöder eller ersätter hanteringsfunktioner i arbetet. Direktivet ser till att tillsynen över algoritmerna utövas av människan. Dessutom ska den som utför arbetet ges rätt att bestrida automatiserade beslut. 

Direktivförslaget innehåller också förslag som gäller genomförande, transparens och spårbarhet i fråga om reglerna.

Dessutom har kommissionen inlett ett offentligt samråd om ett utkast till riktlinjer för tillämpningen av EU:s konkurrensrätt. Samrådet avslutas den 24 februari 2022. Vid samrådet behandlas tillämpningen av EU:s konkurrensrätt på kollektivavtal om arbetsvillkor för egenföretagare som tillhandahåller tjänster. Syftet med riktlinjerna är att skapa klarhet i de omständigheter under vilka konkurrenslagstiftningen inte hindrar vissa självständiga yrkesutövare från att ingå kollektivavtal som förbättrar deras arbetsförhållanden.

Utvärderingen av kommissionens förslag inleds i Finland

”Det är bra att man också på EU-nivå söker lösningar för att klargöra plattformsarbetarnas ställning. Vi har väntat på kommissionens förslag och nu kan vi bedöma det ur Finlands synvinkel”, kommenterar arbetsminister Tuula Haatainen kommissionens förslag.

Statsrådet bildar Finlands ståndpunkt till direktivförslaget tillsammans med riksdagen och efter att ha hört arbetsmarknadsorganisationerna.

Kommissionens förslag behandlas mellan medlemsstaternas företrädare i rådets arbetsgrupp, varefter det ska avgöras av EU:s arbetsministrar. Europaparlamentet kommer också att uttala sig om förslaget. Till sist ska rådets och Europaparlamentets synpunkter samordnas genom ett så kallat medbeslutandeförfarande. När förslaget har antagits har medlemsstaterna två år på sig att införliva direktivet i den nationella lagstiftningen.

Mer information:
Piritta Jokelainen, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 029 504 7353
Elli Nieminen, specialsakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 8247
Liisa Heinonen, regeringsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 506 4131
Virve Haapajärvi, regeringsråd, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7027 (förslag till riktlinjer för tillämpningen av EU:s konkurrenslagstiftning)

 
Back to top