Skip to content
Media
Valtioneuvosto frontpage

Suomesta jätevedenpuhdistuksen laitelahjoitus Ukrainaan

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 22.3.2023 9.30
Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY -kuntayhtymä on tilannut Espoon Suomenojan jätevedenpuhdistamon laitteiden inventoinnin tavoitteena lahjoittaa niitä Ukrainaan sikäläisten vesilaitosten käyttöön. Ympäristöministeriö tukee laitelahjoitusta.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ja ympäristöministeriö:

Ympäristöministeriö rahoitti Suomenojan puhdistamon laitteiden inventoinnin, jossa luetteloitiin kaikki puhdistamolta ylijäävät tavarat sekä määriteltiin niiden kunto ja toimivuus. Lisäksi ympäristöministeriö on avannut lahjoitukseen liittyen jatkokeskustelut Ukrainan ympäristöhallinnon kanssa jätevesisektorin tarpeista sekä siitä, missä kohteissa Suomenojan laitteista saadaan suurin hyöty.

”Venäjän julma hyökkäyssota on maksanut monen ukrainalaisen hengen ja hävittänyt maan infrastruktuuria. Sodan keskelläkin puhtailla vesistöillä on merkitystä. On hienoa, että HSY on omalta osaltaan mukana auttamassa ukrainalaisia hädän hetkellä ja maan jälleenrakentamisessa”, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo sanoo.

HSY päätti Suomenojan jätevedenpuhdistamon käytön tammikuussa 2023, kun kaikki aiemmin sinne menneet jätevedet johdettiin uudelle Blominmäen jätevedenpuhdistamolle. 

”HSY hankkii urakoitsijan irrottamaan laitteet ja pakkaamaan ne kuljetusta varten. Jos ukrainalaiset näyttävät toimitukselle vihreää valoa, ensimmäinen laite-erä voitaisiin lähettää mahdollisesti jo kevään aikana”, toimitusjohtaja Tommi Fred HSY:stä kertoo. 

”Osa laitteista voidaan irrottaa vasta, kun koko puhdistamo puretaan, joten niiden osalta lähettäminen menee syksyyn”, hän jatkaa. 

Tavarat toimitetaan perille Ukrainaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta, jota koordinoi Suomessa sisäministeriö.

Suomenojan puhdistamon purkua valmistellaan yhdessä Espoon kaupungin kanssa, ja se on suunniteltu alkavaksi tämän hetken tiedon mukaan syksyllä 2023.   

Tänään 22.3. vietetään YK:n maailman vesipäivää. Kansainvälisen maailman vesipäivän 2023 teemana on muutoksen nopeuttaminen maailmanlaajuisen vesi- ja sanitaatiokriisin ratkaisemiseksi.

Lisätietoja: 

Kristian Sahlstedt
jätevedenpuhdistuksen osastonjohtaja
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY
p. 050 331 2256
[email protected]

Marjukka Porvari
erityisasiantuntija
ympäristöministeriö
p. 029 525 0412
[email protected] 

 
Back to top