Skip to content

Suomelle kunnianhimoinen luontostrategia

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 20.12.2012 13.55 | Julkaistu suomeksi 3.12.2014 klo 6.15
Tiedote -

Valtioneuvosto teki tänään periaatepäätöksen Suomen luonnon monimuotoisuuden suojelun ja kestävän käytön strategiasta vuosille 2012–2020. ”Luonnon puolesta – ihmisen hyväksi” -nimeä kantavan strategian päätavoite on pysäyttää luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen Suomessa vuoteen 2020 mennessä. Tänään hyväksytty strategia korvaa aiemman, vuosia 2006–2016 koskeneen kansallisen strategian, jonka päivittäminen oli asetettu tavoitteeksi pääministeri Jyrki Kataisen hallitusohjelmassa.

Uudella strategialla on vankka kansainvälinen perusta. Se toteuttaa biodiversiteettisopimuksen osapuolikokouksen kahden vuoden takaisia päätöksiä tehostaa sopimuksen toimeenpanoa maailmanlaajuisesti. Strategiassa on otettu huomioon Euroopan unionin biodiversiteettistrategian tavoitteet. Lisäksi strategia perustuu laajoihin kansallisiin selvityksiin Suomen luonnon monimuotoisuuden tilasta ja siihen vaikuttavista uhkatekijöistä.

Ympäristöministeri Ville Niinistö pitää periaatepäätöstä erittäin tärkeänä: ”Suomi on nyt sitoutunut kiireellisiin ja tehokkaisiin toimiin, jotta luonnon monimuotoisuuden köyhtymiselle saadaan vihdoin stoppi. Tavoite on kunnianhimoinen mutta äärimmäisen tärkeä, sillä luonnon hyvinvointi on myös ihmisen hyvinvoinnin peruspilari. Paitsi että luonnolla on itseisarvo sinänsä, on hyvinvoiva luonto myös välttämätön perusta terveelle ja kestävälle yhteiskunnalle ja taloudelliselle toiminnalle.”

Luonto osaksi valtavirtaa


Luonnon monimuotoisuutta ei voi turvata pelkästään perinteisillä luonnonsuojelun keinoilla, vaan työhön tarvitaan koko yhteiskunnan panos. Strategia tuo luonnon monimuotoisuuden taloudelliset ja kulttuuriset arvot luonnonvarojen käyttöä koskevan päätöksenteon keskiöön.

Strategian viidessä päämäärässä korostuu luontoasioiden valtavirtaistaminen kaikkialle yhteiskuntaan, uusien toimijoiden saaminen mukaan luonnon puolesta tehtävään työhön, vankkaan tutkimustietoon perustuva päätöksenteko sekä Suomen vastuu maailman luonnosta osana kansainvälistä yhteisöä. Strategia linjaa myös saamelaisten perinteisen tiedon kytkemisen luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen.

Erityinen huomio kiinnitetään luonnonvarojen kestävään käyttöön. Uusiutuvia luonnonvaroja tulee käyttää tavalla, joka varmistaa, että ne todellakin uusiutuvat eivätkä vähene. Uusiutumattomia luonnonvaroja taas on käytettävä mahdollisimman ekotehokkaasti.

”On välttämätöntä, että käytämme jatkossa luonnonvaroja huomattavasti nykyistä kestävämmin. Meidän on uskallettava toimia juuri nyt, jotta voimme turvata myös tulevien sukupolvien mahdollisuudet hyvään elämään kestävässä yhteiskunnassa”, ministeri Niinistö painottaa.

Huomio myös ihmisen muokkaamiin ympäristöihin


Strategiassa kiinnitetään huomiota muun muassa maatalousympäristöjen monimuotoisuuteen, sillä perinnebiotoopeista peräti 93 prosenttia on uhanalaisia. Periaatepäätöksen mukaan tulevalla EU:n rahoituskaudella maatalouden ympäristötukea kohdennetaan ympäristönsuojelun ja luonnonhoidon tehostamiseksi ja ympäristötuen ehdot muutetaan entistä vastikkeellisemmiksi ja kannustavaksi. Maatilojen ulkopuolisten perinnebiotooppien hoitoon kehitetään uusia keinoja.

Myös kaupunkiympäristöt ja muut ihmisen voimakkaasti muokkaamat alueet ovat osoittautuneet luonnolle erittäin tärkeiksi. Monet uhanalaiset lajit elävät esimerkiksi ratapenkereillä ja sorakuoppien pohjavesilammissa. Lisäksi kaupunkiluonto on erittäin tärkeä ihmisten virkistymiselle. Suomessa onkin sovitettava yhteen lajiensuojelu sekä maankäytön suunnittelu ja viheralueiden hoito ja kannustettava uusiin elinympäristöämme rikastuttaviin ratkaisuihin.

Lisäksi Suomi sitoutuu strategiassa ratifioimaan viivytyksettä Nagoyan pöytäkirjan, joka käsittelee geenivarojen saatavuutta ja niistä saatavien hyötyjen oikeudenmukaista jakoa.

Avainasemassa yhteistyö


Strategia on syntynyt poikkeuksellisen laajan yhteistyön tuloksena. Strategian tarkistamistyötä johti ympäristöministeriö, jonka asettama laajapohjainen biodiversiteetti-työryhmä käsitteli strategian luonnoksia sekä kansalaispalautteen ja työpajan tuloksia. Strategiatyön aikana järjestettiin verkkokuulemisia ja keskustelutilaisuuksia, joiden kautta sadat ihmiset eri puolilla Suomea osallistuivat työhön.

Ministeri Niinistö kiittää kaikkia valmistelutyöhän osallistuneita. ”On ollut ilo seurata sitä innostusta, joka strategiaa valmisteltaessa on ollut havaittavissa. Hyvin erilaisten organisaatioiden edustajat ja yksittäiset kansalaiset ovat selvästi ottaneet strategian omakseen ja tuoneet siihen oman tärkeän panoksensa.”

Yhteistyö on avainasemassa myös jatkossa, jotta tavoitteet toteutuvat. Strategia viedään käytäntöön toimintaohjelmalla, jota tehdään laajapohjaisessa yhteistyössä ministeriöiden, kansalaisyhteiskunnan, sidosryhmien ja elinkeinojen kanssa. Tällä hetkellä toimintaohjelman luonnoksessa on 112 toimenpidettä. Ohjelma valmistuu alkuvuodesta 2013.

”Valmistelutyö lupaa hyvää myös toimeenpanon onnistumiselle. Nyt meillä on hieno mahdollisuus toteuttaa kunnianhimoinen strategia käytäntöön ja turvata suomalainen luonto”, ministeri Niinistö korostaa.

Lisätietoja:

Luonnonsuojelujohtaja Ilkka Heikkinen, [email protected], puh. 040 506 1172

Ministeri Niinistön erityisavustaja Lasse Miettinen, [email protected], puh. 040 507 6100