Internationella toppkockar inspirerades av 120 år gammal surdeg
Den finländska matens dag firas den 4 september. Den finländska maten har också firats vid den internationella kockutbildningen när ambassadkockarna fördjupade sig i finländsk matkultur och Finlands nationalrätt, rågbröd.
I utbildningen som ordnades av utrikesministeriet deltog 15 kockar från Finlands ambassader som har flera års eller årtiondens erfarenhet av branschen, men vars bakgrund och utbildning baserar sig på internationella mattraditioner i stället för på finländsk gastronomi.
Utbildningen av kockarna och satsningarna på finländsk traktering av hög klass stärker Finlandsbilden och skapar ramar för en framgångsrik diplomati. Därtill är ambassadernas kök i främsta ledet när det gäller att stödja livsmedelsexport.
”Utbildningen gav mig nya idéer, recept och kontakter. Det här var mitt första besök i Finland, och jag har lärt mig mycket inte bara om mat utan också om Finland. Utbildningen har gett mig mer självsäkerhet att uppskatta den finländska mattraditionen i min matlagning”, säger Nancy James från Finlands ambassad i Nairobi.
Historisk surdeg kronan på verket
Utbildningen erbjöd kockarna en djupdykning i den finländska mattraditionen och verktyg för att skapa berättelser kring menyhelheterna. Ett konkret verktyg för detta är den över 120 år gamla rågsurdegen.
Denna historiska surdeg kommer från Rantasalmi i Södra Savolax. Surdegen ingår också i undervisningen i Haaga-Helias köksmästarlinje. Kockarna fick också sina bitar av den torkade surdegen, och i fortsättningen kan flera ambassader ha bröd bakat på surdeg som startats i början av 1900-talet på matlistan.
”Jag måste erkänna att jag var lite spänd när jag tog emot gruppen eftersom de är toppkockar som redan har flera års eller årtiondens erfarenhet av branschen. Under den gemensamma utbildningen har det dock blivit klart att det har varit en unik och lärorik erfarenhet för dem att laga autentisk finländsk mat av autentiska finländska råvaror. Särskilt inläggning har väckt intresse eftersom den ökar hållbarheten på livsmedel i länder där finländska råvaror inte finns att ständigt tillgå”, säger Jari Karjalainen som är lektor vid Haaga-Helia och ledaren för kockutbildningen.