Skip to content
Media
Valtioneuvosto frontpage

Utrikesministeriet fortsätter evakueringarna från Afghanistan till Finland

utrikesministeriet
Utgivningsdatum 11.2.2022 9.30 | Publicerad på svenska 11.2.2022 kl. 9.40
Pressmeddelande

Evakueringarna från Afghanistan fick fortsättning sent i går kväll när 37 personer anlände till Finland. Därtill har Finland evakuerat ytterligare 10 personer som kommer till Finland under de kommande veckorna.

Gruppen som anlände i går består av tidigare anställda vid Finlands ambassad i Kabul och deras familjer, finska medborgare eller i Finland permanent bosatta utlänningar som enligt lagen om konsulära tjänster omfattas av konsulärt bistånd och som sedan augusti i fjol har försökt komma ut ur landet. 

Förra veckan reste gruppen från Afghanistan till Pakistan och vidare via Tyskland till Finland. Vid evakueringen hjälptes gruppen åt av utrikesministeriets utsända konsulära utryckningsteam, de pakistanska myndigheterna och Tysklands, Hollands och de nordiska ländernas beskickningar i Islamabad som också evakuerade sina hjälpbehövande via Pakistan.   

Evakueringarna av ambassadens tidigare anställda enligt statsrådets beslut i augusti 2021 går mot sitt slut. Arbetet med att hjälpa dem som fortfarande finns i landet och som omfattas av konsulärt bistånd fortsätter. 

Statsrådet fattade i augusti 2021 tre separata beslut om evakuering av sammanlagt 298 personer till Finland. Finland följer fortsättningsvis noggrant hur säkerhets- och människorättsläget utvecklar sig i Afghanistan tillsammans med EU och de nordiska länderna.  

Ytterligare information: 

Matti Keppo, teamledare, utrikesministeriet, +358 295 350 778 

Outi Saarikoski, enhetschef, utrikesministeriet (konsulärt bistånd), tfn +358 295 350 696 

Pekka Nuutinen, direktör för Migrationsverkets enhet för mottagande (myndighetsarrangemangen i Finland), tfn 0295 433 640, [email protected]

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected]

Back to top