Kotimaisen kalan edistämisohjelma

MMM049:00/2020 Development

Ohjelma asettaa kalan elintarvikekäytölle ja kalatalouden arvoketjun kehitykselle vision sekä määrittää strategiset valinnat ja keskeiset toimenpiteet vision saavuttamiseksi. Ohjelma määrittelee myös yhteiskunnalliset vaikuttavuustavoitteet, jotka ohjaavat hallinnon toimintaa ja muiden arvoketjua koskevien ohjelmien ja strategioiden valmistelua.

Current events

Basic information In progress

Project number MMM049:00/2020

Case numbers VN/16944/2020

Set by Ministry of Agriculture and Forestry

Term/schedule 1.1.2020 – 8.7.2021

Date of appointment 1.1.2020

Relation to the Government Programme

Marin

Strategic entities Dynamic and thriving Finland

Strategic entities Agriculture

Action Drawing up a programme promoting domestic fish and practising fishing in a way that secures sustainable fish stocks

Contact person
Timo Halonen, Neuvotteleva virkamies
tel. +358 295 162 411
[email protected]

Project status

Goals and results

Ohjelman vision mukaan vuonna 2035 suomalaiset syövät kalaa ravitsemussuositusten mukaisesti 2–3 annosta viikossa. Kalan kulutuksen lisäämisellä olisi merkittävät myönteiset vaikutukset niin talouden, työllisyyden, kansanterveyden kuin ilmaston ja muun ympäristön kannalta.

Kalan kulutusta lisättäisiin markkinalähtöisesti parantamalla kalan houkuttelevuutta turvallisena, terveellisenä ja vastuullisena elintarvikkeena.

Ohjelmalla tuetaan kalatalouden yritystoiminnan uudistumista sekä kiertotalouden ja kestävien ratkaisujen kehitystä ja käyttöönottoa. Erityisesti vesiviljelyn kestävä kasvu ja vajaasti hyödynnettyjen kalavarojen elintarvikekäytön lisääminen ovat keskeisiä tavoitteita. Kasvun edellytyksenä on, ettei vesien ja meren hyvä tila vaarannu.

Tavoitteena on myös alkutuotannon edellytysten parantaminen. Kilpailukykyinen ja ennakoitava toimintaympäristö mahdollistaa alkutuotannon kestävän kasvun ja uusien yrittäjien ja pääomien saamisen alalle.

Vahvat kalakannat, vesistöjen hyvä tila sekä kalatuotteiden turvallisuus ja laatu mahdollistavat elinvoimaisen kalatalouden ja kotimaisen kalan käytön lisäämisen.

Starting points

Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelma tunnistaa tarpeen edistää kotimaisen kalan käyttöä. Hallitusohjelman mukaan ”lisätään kotimaisen kalan tarjontaa ja osuutta kulutuksesta kestävästi laatimalla kotimaisen kalan edistämisohjelma”.

Kalan myönteisistä terveys-, ympäristö- ja ilmastovaikutuksista huolimatta sen kulutus ei ole kasvanut vastaavalla tavalla kuin esimerkiksi siipikarjan kysyntä. Kotimaisen kalan alkutuotanto ei ole toimintaympäristöstä johtuvien rajoitteiden vuoksi pystynyt vastaamaan kalan kasvaneeseen kysyntään. Kalan hintakilpailukyky verrattuna muihin tuoteryhmiin Suomen elintarvikemarkkinoilla on heikentynyt, sillä tuontilohen hinta on viime vuosina noussut. Lohen maailmanmarkkinahinta vaikuttaa suoraan myös kotimaisen kalan hintatasoon.

Suomessa on paljon vesistöjä ja pitkä rannikko. Kotimaista kalanviljelyä on mahdollista lisätä edellyttäen, että se tapahtuu kestävällä tavalla ympäristön hyvän tilan tavoitteita vaarantamatta. Kotimaiset kaupalliset kalakannat ovat pääosin hyvässä kunnossa. Silakka- ja kilohailisaaliiden määrät ovat samaa suuruusluokkaa kuin broilerin tai naudanlihan tuotannot, mutta saaliista vain noin neljä prosenttia käytetään kotimaan elintarvikemarkkinoilla. Silakan ja muiden vajaasti hyödynnettyjen kalalajien elintarvikekäytön lisäämisessä on suuri potentiaali, mutta se vaatii tuotekehitystä sekä pyynnin ja logistiikan kehittämistä.

Developing and statute drafting in the Government

The ministries implement the Government Programme, draft acts and other statutes, and promote reforms through different kinds of projects, working groups and bodies. Information on all this is available on the Government website.

All ministries' projects are available on the Government website valtioneuvosto.fi/en/projects