Kotimaisen kalan edistämisohjelma

MMM049:00/2020 Kehittäminen

Ohjelma asettaa kalan elintarvikekäytölle ja kalatalouden arvoketjun kehitykselle vision sekä määrittää strategiset valinnat ja keskeiset toimenpiteet vision saavuttamiseksi. Ohjelma määrittelee myös yhteiskunnalliset vaikuttavuustavoitteet, jotka ohjaavat hallinnon toimintaa ja muiden arvoketjua koskevien ohjelmien ja strategioiden valmistelua.

Hankkeessa ajankohtaista

Hankkeen perustiedot Käynnissä

Hankenumero MMM049:00/2020

Asianumerot VN/16944/2020

Asettaja maa- ja metsätalousministeriö

Toimikausi/aikataulu 1.1.2020 – 8.7.2021

Asettamispäivä 1.1.2020

Toteuttaa hallitusohjelman tavoitteita

Marin

Strategiset kokonaisuudet Elinvoimainen Suomi

Strategiset kokonaisuudet Maatalous

Keino Laaditaan kotimaisen kalan edistämisohjelma ja harjoitetaan kalastusta kestävät kalakannat turvaten

Yhteyshenkilö
Timo Halonen, Neuvotteleva virkamies
puh. +358 295 162 411
[email protected]

Hankkeen vaiheet

Tavoitteet ja tuotokset

Ohjelman vision mukaan vuonna 2035 suomalaiset syövät kalaa ravitsemussuositusten mukaisesti 2–3 annosta viikossa. Kalan kulutuksen lisäämisellä olisi merkittävät myönteiset vaikutukset niin talouden, työllisyyden, kansanterveyden kuin ilmaston ja muun ympäristön kannalta.

Kalan kulutusta lisättäisiin markkinalähtöisesti parantamalla kalan houkuttelevuutta turvallisena, terveellisenä ja vastuullisena elintarvikkeena.

Ohjelmalla tuetaan kalatalouden yritystoiminnan uudistumista sekä kiertotalouden ja kestävien ratkaisujen kehitystä ja käyttöönottoa. Erityisesti vesiviljelyn kestävä kasvu ja vajaasti hyödynnettyjen kalavarojen elintarvikekäytön lisääminen ovat keskeisiä tavoitteita. Kasvun edellytyksenä on, ettei vesien ja meren hyvä tila vaarannu.

Tavoitteena on myös alkutuotannon edellytysten parantaminen. Kilpailukykyinen ja ennakoitava toimintaympäristö mahdollistaa alkutuotannon kestävän kasvun ja uusien yrittäjien ja pääomien saamisen alalle.

Vahvat kalakannat, vesistöjen hyvä tila sekä kalatuotteiden turvallisuus ja laatu mahdollistavat elinvoimaisen kalatalouden ja kotimaisen kalan käytön lisäämisen.

Lähtökohdat

Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelma tunnistaa tarpeen edistää kotimaisen kalan käyttöä. Hallitusohjelman mukaan ”lisätään kotimaisen kalan tarjontaa ja osuutta kulutuksesta kestävästi laatimalla kotimaisen kalan edistämisohjelma”.

Kalan myönteisistä terveys-, ympäristö- ja ilmastovaikutuksista huolimatta sen kulutus ei ole kasvanut vastaavalla tavalla kuin esimerkiksi siipikarjan kysyntä. Kotimaisen kalan alkutuotanto ei ole toimintaympäristöstä johtuvien rajoitteiden vuoksi pystynyt vastaamaan kalan kasvaneeseen kysyntään. Kalan hintakilpailukyky verrattuna muihin tuoteryhmiin Suomen elintarvikemarkkinoilla on heikentynyt, sillä tuontilohen hinta on viime vuosina noussut. Lohen maailmanmarkkinahinta vaikuttaa suoraan myös kotimaisen kalan hintatasoon.

Suomessa on paljon vesistöjä ja pitkä rannikko. Kotimaista kalanviljelyä on mahdollista lisätä edellyttäen, että se tapahtuu kestävällä tavalla ympäristön hyvän tilan tavoitteita vaarantamatta. Kotimaiset kaupalliset kalakannat ovat pääosin hyvässä kunnossa. Silakka- ja kilohailisaaliiden määrät ovat samaa suuruusluokkaa kuin broilerin tai naudanlihan tuotannot, mutta saaliista vain noin neljä prosenttia käytetään kotimaan elintarvikemarkkinoilla. Silakan ja muiden vajaasti hyödynnettyjen kalalajien elintarvikekäytön lisäämisessä on suuri potentiaali, mutta se vaatii tuotekehitystä sekä pyynnin ja logistiikan kehittämistä.

Säädösvalmistelu ja kehittäminen valtioneuvostossa

Ministeriöt toteuttavat hallitusohjelmaa, valmistelevat lakeja ja muita säädöksiä sekä vievät eteenpäin uudistuksia erilaisissa hankkeissa, työryhmissä ja toimielimissä.

Kaikkien ministeriöiden hankkeet löydät valtioneuvoston verkkosivuilta valtioneuvosto.fi/hankkeet