Vastuullisuus valtio-omisteissa yhtiöissä
Yhtiöiden vastuullisuus vaikuttaa yhä enemmän niiden kilpailukykyyn ja samalla omistaja-arvoon. Valtio-omistaja edellyttää yhtiöiltään yritysvastuun edelläkävijyyttä.
Valtio-omistajan vastuullisuusodotukset
Valtio-omistajan odotuksia vastuullisuudesta on kuvattu omistajapoliittisessa periaatepäätöksessä. Vuonna 2024 julkaistiin ensimmäinen valtio-omistajan vastuullisuusohjelma, joka on tarkemman tason toimeenpanosuunnitelma periaatepäätöksen linjausten käytäntöön viemiseksi. Lisäksi vastuullisuudesta raportoidaan joka vuosi osana hallituksen vuosikertomuksen liitettä 4, joka käsittelee valtion yhtiöomistuksia.
Valtio-omistaja edellyttää, että vastuullisuus on osa valtio-omisteisten yhtiöiden strategiaa, liiketoimintamallia ja johdon palkitsemista. Yhtiöiden hallitukset vastaavat niiden vastuullisuudesta. Yrityksiltä odotetaan, että ne tunnistavat liiketoimintansa kannalta olennaiset yritysvastuuasiat ja asettavat niille kunnianhimoiset tavoitteet lyhyelle ja pitkälle aikavälille. Yhtiöiden tulee raportoida yhtiökokouksissa tavoitteiden toteutumisesta, toimenpiteistä ja seuraavien vuosien tavoitteista.
Valtio-omistaja edellyttää yhtiöiltä yritysvastuun integroimista palkitsemiseen. Palkitsemisessa tulee huomioida liiketoiminnan kannalta olennaiset vastuullisuustavoitteet. Päästöintensiivisten toimialojen yhtiöiden tulisi ottaa käyttöön ilmastovaikutuksiin liittyviä kannustimia etenkin yritysten johdon palkitsemisessa.
Valtionyhtiöiden tulee ottaa huomioon ihmisoikeudet sekä omassa toiminnassaan että arvoketjussaan. Ihmisoikeusvaikutusten arvioinnissa valtio-omistaja edellyttää yhtiöiltä huolellisuusvelvoitteen noudattamista: yhtiöillä tulee olla selkeät prosessit omassa toiminnassa ja arvoketjussa aiheutuvien haitallisten ihmisoikeusvaikutusten tunnistamiseen, ehkäisemiseen, lieventämiseen ja korjaamiseen sekä toimenpiteiden seurantaan.
Yhtiöillä tulee olla laadittuna eettiset liiketoimintaperiaatteet, jotka sisältävät myös ohjeet korruptionvastaiseen toimintaan sekä keinot varmistaa, että henkilöstö ja liiketoimintakumppanit ovat omaksuneet nämä toimintatavat ja sitoutuneet niihin.
Valtio-omisteisten yhtiöiden edellytetään ottavan huomioon Pariisin ilmastosopimuksen tavoite rajata ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen sekä tavoite hiilineutraalista Suomesta 2035.
Yhtiöiden tulee asettaa ilmasto- ja ympäristövaikutuksiin tavoitteet, jotka ovat mitattavia ja verrokkiyhtiöihin nähden kunnianhimoisia sekä laatia toimintasuunnitelma tavoitteiden saavuttamiseksi. Valtio odottaa, että yhtiöiden päästövähennystavoitteet perustuvat tieteelliseen tietoon (esimerkiksi Science-Based Targets, SBT) tai että niillä on vaihtoehtoisella tavalla laadittu ilmastonmuutoksen hillintää koskeva siirtymäsuunnitelma päästöjen vähentämiseen.
Valtio-omistaja odottaa, että yhtiöt toiminnassaan torjuvat luonnon monimuotoisuuden heikentymistä ja lisäävät luonnon monimuotoisuutta vahvistavia toimia. Yhtiöiden tulee tunnistaa liiketoimintansa koko arvoketjun vaikutus luonnon monimuotoisuuteen ja samoin yhtiön mahdollinen riippuvuus luonnonvaroista ja ekosysteemistä niin pitkällä kuin lyhyellä aikavälillä. Olennaiset vaikutukset tulee tunnistaa ja sen jälkeen laatia toimintasuunnitelma, joka sisältää tavoitteet riskien hallintaan, haitallisten vaikutusten vähentämiseksi ja myönteisten edistämiseksi.
Vastuullisuuden jalkautus valtionyhtiöihin
Valtio-omistajan keskeisiä keinoja vastuullisuuden jalkauttamisessa ovat hallitusvalinnat, yhtiökokoukset ja yritystapaamiset.
Omistajaohjauksen kannalta keskeinen päätöksentekoelin on yhtiön hallitus, ja sen kokoonpanolla on omistajalle merkitystä. Kun hallitusjäseniä valitaan, kiinnitetään huomiota yritysvastuuosaamiseen ja kokoonpanon monimuotoisuuteen. Valtio-omistaja analysoi säännöllisesti yhtiöiden hallituksen kokoonpanoa suhteessa yhtiön strategiaan ja tulevaisuudennäkymiin. Samalla arvioidaan, onko hallituksen vastuullisuusosaaminen sillä tasolla, mitä yritys tarvitsee haasteiden ja mahdollisuuksien näkökulmasta.
Yhtiökokouksessa valtio-omisteiset yhtiöt raportoivat vastuullisuustavoitteistaan ja niiden saavuttamisesta.
Vastuullisuusteemat ovat säännöllisesti esillä myös silloin, kun valtio-omistajan edustajat tapaavat yrityksiä.
Vastuullisuuden seuranta ja analyysi
Yritysvastuu on kiinteä osa omistajaohjausta. Yhtiöiden vastuullisuutta seurataan ja analysoidaan osana muuta omistajastrategista työtä. Omistajaohjausosastolla on yritysvastuutiimi, joka keskittyy vastuullisuuden kehittämiseen ja koordinointiin valtio-omisteisissa yhtiöissä.
Yhtiöiden vastuullisuudesta kerätyn datan ja raportoinnin perusteella valtio-omistaja tekee johtopäätöksiä siitä, mitkä vastuullisuusasiat vaikuttavat yrityksen menestykseen ja onko vastuullisuus riittävästi integroituna yrityksen strategiaan ja tavoitteisiin. Omistajaohjausosasto arvioi myös, suoriutuuko yhtiö vastuullisuustehtävissään ja -tavoitteissaan omistajan edellyttämällä tavalla. Nämä asiat omistaja ottaa huomioon kunkin yrityksen omistajastrategiassa, ja niistä myös käydään keskustelua yhtiöiden johdon kanssa.