Työskentely Euroopan unionissa
Euroopan unioni työllistää noin 60 000 henkilöä, joiden joukossa on noin tuhat suomalaista. EU toimii monilla eri politiikkasektoreilla.
- Miksi lähteä EU-uralle? | EPSO.eu
- Töissä EU:ssa – sata suomalaista tarinaa | Eurooppatiedotus
- EU-uralle nopeammalla ja yksinkertaisemmalla hakumenettelyllä | Tiedote 10.3.2023
Avoimet työpaikat Euroopan unionissa
Euroopan unionin henkilöstövalintatoimisto (European Personnel Selection Office EPSO) järjestää EU-toimielimien valintamenettelyt ja julkaisee tietoa avoimista työpaikoista.
EU-toimielinten työtehtävät
EU:n toimielimet tarjoavat useanlaisia työsuhteita vakituisista viroista määräaikaisiin työtehtäviin. Tarkemmat tiedot työnkuvista löytyvät Euroopan unionin henkilöstövalintatoimiston verkkosivuilta.
EU-toimielimet rekrytoivat vakituisen henkilökunnan avoimilla kilpailuilla. Uusien virkamiesten valinnan hoitaa Euroopan unionin henkilöstövalintatoimisto EPSO. Perusedellytyksenä EU-tehtäviin hakeutumiselle on EU-kansalaisuus, kahden EU:n virallisen kielen taito ja korkeakoulututkinto ja/tai työkokemus. Tarkat tiedot kunkin kilpailun pätevyysvaatimuksista ja edellytyksistä löytyvät EPSOn sivuilla julkaistavasta kilpailuilmoituksesta.
EU:lla on kolme vakinaisten virkojen sopimustyyppiä: hallintovirkamiesten (AD), hallintoavustajien (AST) ja sihteeri- ja virkailijahenkilöstön (AST/SC) sopimukset.
Hallintovirkamiehet (AD)
Hallintovirkamiesten ryhmään (administrator, AD) kuuluvat johto-, suunnittelu- ja asiantuntijatehtävät sekä tutkimustehtävät. Yleisuran tehtävät ovat avoinna minkä tahansa alan korkeakoulututkinnon suorittaneille hakijoille (kandidaatin tutkinto tai vastaava). Erityisalojen kilpailuissa haetaan puolestaan asiantuntijoita eri politiikanaloilta.
Hallintovirkamiesten tehtävänkuvaan voi kuulua esimerkiksi EU-lainsäädäntöä ja budjettia valmistelevat tehtävät, talouspolitiikkaa koskevat koordinaatiotehtävät, EU-oikeuteen liittyvät tehtävät tai neuvottelut kolmansien maiden kanssa. Hallintovirkamiesten tehtäväkenttä on vastuullinen heti uran alusta alkaen. Hallintovirkamiesten tehtäväryhmissä on 12 palkkaluokkaa (AD5-AD16).
Kääntäjät ja tulkit (AD)
Perusvaatimuksena kääntäjän tehtäviin on korkeakoulututkinto miltä tahansa alalta ja äidinkielen lisäksi kahden virallisen EU-kielen taito. Tulkeilta vaaditaan alan tutkinto. Kääntäjiä ja tulkkeja palkataan vakituiseen työsuhteeseen, mutta erityistapauksissa tai kiireellisissä tilanteissa myös tilapäisesti. EU-toimielimet käyttävät paljon myös freelance-kääntäjiä ja -tulkkeja.
Kääntäjistä suurin osa työskentelee Euroopan komission käännöstoimen pääosaston (DGT), unionin neuvoston pääsihteeristön ja Euroopan parlamentin pääsihteeristön palveluksessa. Tulkeille työmahdollisuuksia tarjoavat ennen kaikkea komission tulkkauksen pääosasto (SCIC) sekä Euroopan parlamentin ja unionin tuomioistuimen tulkkauspalvelut.
Hallintoavustajat (AST)
Hallintoavustajien (assistant, AST) tehtävät kuuluvat pääpiirteissään toimeenpanoa koskeviin työvaiheisiin kaikilla EU:n toiminta-alueilla. Toimenkuva voi olla esimerkiksi yksikön sihteerin, henkilösihteerin tai -assistentin tehtävät tai hallintoon liittyvät avustavat toimet, kuten talous- tai asiakirjahallinto ja tietotekninen lähituki.
Tehtävät voivat liittyä esimerkiksi tietotekniikan, viestinnän, tullihallinnon, varainhoidon, tutkimuksen tai kirjanpidon alaan. Haku pysyvään virkaan tapahtuu avoimilla kilpailuilla. Vaatimuksena on vähintään ylioppilastutkinto tai kolmen vuoden ammatillinen koulutus. Alaan liittyvää työkokemusta vaaditaan yleensä kaksi vuotta.
Hallintoavustajien tehtäväryhmässä on 11 palkkaluokkaa (AST1 - AST11). AST-luokkaan on sisällytetty myös palveluhenkilöstö, kuten vahtimestarit ja autonkuljettajat.
Sihteeri- ja virkailijahenkilöstö (AST/SC)
Sihteeri- ja virkailijahenkilöstö (secretaries/clerks) toimii yleensä toimiston hoitoon liittyvissä töissä ja hallinnon tukitehtävissä. Sen vastuulle voi kuulua esimerkiksi asiakirjojen valmistelu, kokousten järjestely ja koordinointi sekä johdon sihteerin tai osastosihteerin tehtävät. Sihteeri- ja virkailijahenkilöstö toimii EU:n toimielimissä yleensä toimistonhoitoon liittyvissä töissä ja hallinnon tukitehtävissä.
EU:ssa on mahdollista hakea myös määräaikaisiin sopimussuhteisiin tehtäviin. Sopimussuhteisia työntekijöitä käytetään tilanteissa, joissa kaivataan tilapäistä asiantuntijaosaamista tietyllä sektorilla. Tehtäviä on tarjolla sekä asiantuntija- että assistenttitasolla.
Sopimussuhteisiin tehtäviin on jatkuva haku. Hakuprosessi on varsinaisia virkamieskilpailuja kevyempi menettely. Työsopimus solmitaan yleensä kolmeksi vuodeksi, ja se on uusittavissa kerran.
Sopimussuhteisiin tehtäviin palkataan:
- Euroopan komission pääosastoille ja Euroopan komission pääosaston alaisiin toimistoihin, kuten infrastruktuuri- ja logistiikkatoimistoon Brysseliin ja Luxemburgiin
- Erillisvirastoihin
- Euroopan komission kansallisiin edustustoihin ja edustustoihin kolmansissa maissa, erityisesti kehitysyhteistyötehtäviin
Työsopimuksella voidaan palkata määräaikaisia virkamiehiä erikoisalojen osaamista vaativiin tai tilapäisiin tehtäviin. Määräaikaisten virkamiesten rekrytointi on yleensä suoraan kunkin EU-toimielimen tai -viraston vastuulla. Avoimet tehtävät julkaistaan myös EPSOn verkkosivuilla.
Jäsenmaat voivat lähettää EU:n toimielimiin niin sanottuja kansallisia asiantuntijoita jäsenmaan omalla kustannuksella. Kansallisten asiantuntijoiden toimikausi on lähtökohtaisesti kaksi vuotta, ja kautta on mahdollista jatkaa enintään kaksi vuotta.
Suomi voi valtion talousarvioon sisällytetyn valtioneuvoston kanslian hallinnoiman momentin kautta kustantaa noin kymmenkunta kansallista asiantuntijaa työskentelemään EU:n toimielimissä sellaisissa tehtävissä, jotka ovat Suomen EU-politiikan prioriteettien mukaisia. Lähettäjätaho, kuten ministeriö tai virasto, voi myös maksaa kansallisen asiantuntijan sosiaaliturva- ja palkkakustannukset itse. Lisäksi niiden tehtävien osalta, joissa EU ei maksa asiantuntijalle päivärahaa, tulee päivärahan maksu lähettävän ministeriön kustannettavaksi.
Koska kiinnostus kansallisten asiantuntijoiden tehtäviin on suurempaa kuin käytettävissä olevat varat, tehtäviä joudutaan priorisoimaan. Priorisointi tehdään ministeriöiden välisessä kansallisten asiantuntijoiden valintalautakunnassa. Ehdotuksia kansallisiksi asiantuntijoiksi voivat tehdä ministeriöt ja muut EU-asioiden komiteassa edustettuina olevat tahot, kuten Ahvenanmaan maakuntahallitus tai Suomen Pankki.
Tutkimustyötä Euroopan unionissa tehdään pääsääntöisesti Euroopan komission
alaisuudessa. Tutkijoita rekrytoidaan myös avoimilla kilpailuilla.
EU tarjoaa nuorille asiantuntijatehtäviä kehitysmaissa sijaitsevissa edustustoissa. Ohjelman rahoittajina toimivat Suomen ulkoministeriö ja Euroopan komissio.
Euroopan komissiossa harjoittelijana olevat voivat hakea JPP-harjoitteluohjelmaan. Ohjelman tarkoituksena on, että sen suorittaneella on syvempi osaaminen ja taidot EU-toimielimessä työskentelyyn.
Tietoa parlamentin jäsenten avustajien työstä ja hakumenettelyistä on Euroopan parlamentin jäsenten sivuilla ja parlamentin poliittisten ryhmien verkkosivustoilla.
Palkkaus ja työsuhde-edut
EU-toimielimet tarjoavat työntekijöilleen monenlaisia etuja, jotka on suunniteltu vastaamaan erilaisia ammatillisia, henkilökohtaisia ja koulutuksellisia tarpeita.
EU:n toimielimet tarjoavat sekä virkamiehille että sopimussuhteisille toimihenkilöille kilpailukykyisen palkkauksen. Palkka kasvaa uran aikana ansioiden ja virkaiän perusteella. Työntekijä voi myös olla oikeutettu erilaisiin palkanlisiin, kuten lapsilisään, ulkomaankorvaukseen, matkakorvaukseen tai maastamuuttokorvaukseen.
Koulutustarjonta on monipuolista ja työ EU:n toimielimissä tarjoaa mahdollisuuksia ammatilliseen ja henkilökohtaiseen kehitykseen koko uran ajan.
Palkka perustuu peruspalkkaan, avustuksiin ja etuuksiin, maksuihin ja veroihin.
Peruspalkka
Palkan pääasiallinen osa on peruspalkka. Määrä riippuu henkilöstöryhmästä, palkkaluokasta ja palkkatasosta.
Virkamiesten sekä väliaikaisten ja sopimussuhteisten toimihenkilöiden palkkataulukot | europa.eu
Avustukset ja etuudet
Palkkaan voidaan lisätä seuraavat lisät:
- perhe-etuudet (kotitalouslisä, lapsilisä, koululisät jne.)
- palvelukseentulo- ja liikkuvuusavustukset
- ulkomaanlisä (16 %)
- muut etuudet (vuosittainen matka kotimaahan, päivärahat työsuhteen alussa jne.)
- palvelun päättyminen (uudelleensijoittaminen jne.)
Maksut ja verot
Verot
Palkasta tehdään ennakonpidätys.
EU:n toimielinten virkamiehet ja toimihenkilöt maksavat eurooppalaisen veron palkastaan unionin budjettiin. Tämä tarkoittaa sitä, että palkasta ei makseta kansallista veroa missään jäsenvaltiossa.
- tulovero (lasketaan asteittain 8–45 prosentin verokannaksi palkan verotettavasta osasta)
- yhteisvastuumaksu (6 % vuoden 2023 loppuun asti).
Palkan kokonaisverotus on tyypillisesti matalampi kuin jäsenvaltioiden perimät kansalliset palkkatuloverot.
Sosiaaliturvamaksut (% peruspalkasta)
- eläke (10,1 %)
- sairausvakuutus (1,70 %)
- tapaturmavakuutus (0,10 %)
- työttömyysvakuutus (0,81 %) – ainoastaan väliaikaisille ja sopimussuhteisille toimihenkilöille
Korjauskerroin
Palkka on painotettu soveltamalla korjauskerrointa, joka perustuu asemamaasi elinkustannuksiin. Belgian ja Luxemburgin kerroin on 100.
Vuotuinen päivitys
Palkan ja palkkion eri osatekijät päivitetään vuosittain.
EU:n toimielinten virkamiehet ja toimihenkilöt sekä heidän perheenjäsenensä kuuluvat lähtökohtaisesti yhteisen sairausvakuutusjärjestelmän piiriin, joka korvaa tyypillisesti 80–85 % sairaudenhoitokustannuksista. Työntekijä on myös tapaturmavakuutettu. Sairasvakuutusmaksun suuruus on 1,7 % (2023) ja se vähennetään työntekijän peruspalkasta.
Eläkeoikeus saavutetaan vähintään kymmenen palvelusvuoden jälkeen tai eläkeiän täyttyessä.
Eläkeikä on 66 vuotta. Varhaiseläkkeelle voi jäädä aikaisintaan 58-vuotiaana.
Eläkeoikeutta kertyy 1,8 % kultakin palvelusvuodelta. Kokonaiseläkeoikeudet lasketaan viimeisen peruspalkan perusteella. Eläkkeen enimmäismäärä on 70 prosenttia viimeisestä peruspalkasta.
Eurooppa-koulut tarjoavat laajaa ja korkealaatuista koulutusta monikielisessä ja -kulttuurisessa ympäristössä päiväkodeista toiselle asteelle. Toisen asteen opintojen päätteeksi oppilaat suorittavat eurooppalaisen ylioppilastutkinnon, joka tunnustetaan kaikissa EU:n jäsenvaltioissa samoin perustein kuin kansallisten koulujen tutkintotodistukset.
Esimerkiksi Brysselin tai Luxemburgin Eurooppa-kouluissa oppilaiden on mahdollista opiskella omalla äidinkielellään, myös suomeksi.
EU-toimielinten työntekijöiden lapsille on myös erityisiä päiväkoteja Brysselissä ja Luxemburgissa.
Lisää tietoa
EU:n rekrytointikilpailut ja valmennus
EPSO järjestää kaikille EU-kansalaisille avoimia virkakilpailuja pitkin vuotta.
Harjoittelu EU:ssa
Euroopan unionin toimielimet tarjoavat useita mahdollisuuksia harjoitteluun.
Yhteystiedot
Johanna Hulkko, EU-erityisasiantuntija
valtioneuvoston kanslia, EU-asioiden osasto, yleisten EU-asioiden yksikkö Puhelin:0295160942 Sähköpostiosoite: [email protected]
Jenni Hakala, Erityisasiantuntija
ulkoministeriö, Edustustot, Euroopan unioni, Suomen pysyvä edustusto (Belgia, Bryssel) (EUE), Koordinaatio Puhelin:+32473865089