Selvitys vanhempien eron jälkeisistä ns. Vaativista erotilanteista sekä palvelujärjestelmästä, lapsistrategian toimenpide 12

STM131:00/2024 Development

Kyseessä on kokoava selvitys vanhempien eron jälkeisten ja erillään asumisen haasteiden ilmenemismuodoista, mukaan lukien psyykkinen väkivalta, pakottava kontrolli, vieraannuttaminen, eronjälkeinen häirintä sekä taloudelliseen toimeentuloon vaikuttavat haasteet.

Basic information In progress

Project number STM131:00/2024

Case numbers VN/28976/2024

Set by Ministry of Social Affairs and Health

Term/schedule 1.9.2024 – 31.12.2024

Date of appointment 1.9.2024

Relation to the Government Programme

Orpo

Luku 2 Toimiva ja kestävä hyvinvointiyhteiskunta

Alaluku 2.4 Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen

Luku 10 Turvallinen ja kriisinkestävä oikeusvaltio

Alaluku 10.2 Suomalaista oikeusvaltiota ja demokratiaa vahvistetaan

Contact person
Marjo Malja, Sosiaalineuvos
tel. +358 295 163 581
firstname.lastname@gov.fi

Goals and results

Tarkoituksena on koota yhteen tietoa erityisesti seuraavien tavoitteiden toteuttamiseksi:

- Kokonaiskuvan muodostaminen siitä, millaisia tekijöitä vaativat erot -ilmiöön liittyy.
- Miten erilaiset palvelut - erityisesti sosiaali- ja terveyspalvelut -, muut viranomaistoimet ja tuomioistuinten päätöksenteko toimivat niissä tilanteissa, kun vanhemmat asuvat erillään ja tilanteeseen liittyy haasteita?
- Millä toimilla järjestelmää (palvelut ja päätöksenteko) ja sääntelyä voidaan parantaa, jotta lapsen oikeudet toteutuisivat ja lapsen asema vaikeissa erotilanteissa, huoltajuusriidoissa ja oikeusprosesseissa paranisi?
- Miten näihin tilanteisiin liittyvää väkivaltaa voidaan parhaiten tunnistaa ja miten siihen puuttua, huomioiden erilaiset väkivallan muodot?
- Miten lapsen oikeus suojeluun turvataan tilanteissa, joissa on taustalla vanhempien välinen tai toisen vanhemman aiheuttama konflikti lasten huollosta ja tapaamisista ja samanaikainen lapsen itsensä, vanhemman tai ulkopuolisen tahon ilmaisema huoli lapsen turvallisuudesta, terveydestä tai hyvinvoinnista?

Summary

Kyseessä on kokoava selvitys vanhempien eron jälkeisten ja erillään asumisen haasteiden ilmenemismuodoista, mukaan lukien psyykkinen väkivalta, pakottava kontrolli, vieraannuttaminen, eronjälkeinen häirintä sekä taloudelliseen toimeentuloon vaikuttavat haasteet.

Starting points

Hanke on hallitusohjelman ja kansallisen lapsistrategian mukaista työtä.

Joissakin vanhempien eroamisen ja erillään asumisen tilanteissa esiintyy vakavia ja/tai pitkäaikaisia, lapsen elämässä näkyviä haasteita. Viranomais- ja ammattilaistoimijoita saattaa lapsen ympärillä olla lukuisia, mutta voi olla, että kenelläkään ei ole tilanteesta kokonaiskuvaa ja lainsäädännön mahdollistamia keinoja tilanteen vakauttamiseksi ei käytetä.

Toisaalta sääntely haasteelliseen tilanteeseen puuttumisen, tiedonvaihdon ynnä muun osalta ei välttämättä ole riittävän täsmällistä tai selkeää. Toistuvat lapseen liittyvät oikeudenkäynnit voivat olla kuormittavia ja pitkäaikaisia sekä kustannuksiltaan kalliita.

Tilanteen pitkittyminen ja monimutkaistuminen lisää usein tarvetta sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin ja tukeen (toimeentulotuki, lastensuojelu, psykiatrian palvelut tms.).