Government and ministries Media
Menu

Hallitus nimesi Jutta Urpilaisen komissaariehdokkaaksi

Valtioneuvoston viestintäosasto 13.6.2019 14.25
Tiedote 308/2019

Valtioneuvosto nimesi torstaina 13. kesäkuuta kansanedustaja, kasvatustieteiden maisteri Jutta Urpilaisen Suomen jäsenehdokkaaksi seuraavaksi nimitettävään Euroopan komissioon toimikaudelle 2019–2024.

Urpilainen on toiminut kansanedustajana vuodesta 2003 alkaen. Vuosina 2011–2014 hän toimi valtiovarainministerinä ja pääministerin sijaisena. Hän on myös toiminut eduskunnan varapuhemiehenä sekä eduskunnan pankkivaltuuston jäsenenä. Hän on ollut Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan varajäsen, Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan jäsen sekä parlamenttienvälisen liiton IPU:n Suomen ryhmän johtokunnan puheenjohtaja. Lisäksi Urpilainen on toiminut ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustajana.

EU:n perustamissopimuksen perusteella komission jäsenet valitaan heidän yleisen pätevyytensä ja Euroopan asiaan sitoutumisensa perusteella, ja heidän riippumattomuutensa on oltava kiistaton. Komission jäsenet hoitavat tehtäväänsä unionin yleisen edun mukaisesti. Kustakin EU-maasta valitaan yksi komissaari.

Nykyisen komission toimikausi päättyy 31.10.2019. Komission nimittäminen toimikaudelle 2019–2024 käynnistyy komission uuden puheenjohtajan valitsemisella. Hän käy jäsenvaltioiden kanssa keskusteluja kansallisista komissaariehdokkaista ja päättää vastuualueista. Euroopan parlamentti kuulee ehdokkaita. Parlamentti äänestää komission hyväksymisestä yhtenä kokoonpanona, minkä jälkeen Eurooppa-neuvosto nimittää komission.  


Lisätietoa EU-toimielinten nimityksistä (vnk.fi)

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 315, valtioneuvoston kanslia.

Back to top