Skip to content

Suomen ja Venäjän pääministerit tapasivat Helsingissä

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 26.9.2018 18.04
Tiedote 437/2018

Pääministeri Juha Sipilä ja Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev ovat tavanneet Helsingissä keskiviikkona 26. syyskuuta 2018. Pääministerit keskustelivat Suomen ja Venäjän kahdenvälisistä suhteista sekä alueellisista ja kansainvälisistä kysymyksistä. Kyseessä on pääministerien neljäs tapaaminen.

”Keskustelimme tänään kollegani kanssa etenkin ympäristökysymyksistä. Ympäristökysymykset eivät tunne valtioiden välisiä rajoja. Sinnikkäällä yhteistyöllä olemme pystyneet vuosien saatossa parantamaan Itämeren tilaa. Nyt olemme kiinnittäneet huomiota ilmastoon laajemmin”, pääministeri Sipilä sanoi.

"Keskusteluissa olivat esillä muun muassa kansainväliset ilmastoneuvottelut ja musta hiili -päästöjen vähentäminen. Suomi on valmis järjestämään arktisen huippukokouksen vielä Arktisen neuvoston puheenjohtajuuskaudellaan. Yhtenä keskeisenä tavoitteena on edistää käytännön toimia musta hiili -päästöjen vähentämiseksi."

Pääministerit keskustelivat Suomen ja Venäjän yhteistyöstä jätesektorilla. Vierailuun kuuluu käynti Fortumin jätteenkäsittelylaitoksella.

”Kävimme pääministeri Medvedevin kanssa hyvän keskustelun maidemme taloussuhteista. Suomen ja Venäjän välinen kauppa on pysynyt viimevuotisella tasolla. Venäjä on vuodesta toiseen yksi Suomen tärkeimmistä kauppakumppaneista. Kauppa on Suomelle kuitenkin pysyvästi alijäämäistä”, pääministeri Sipilä kertoi.

Suomella on investointeja Venäjällä 12 miljardin euron arvosta, ja uusia hankkeita on käsillä. Suomi on suurin ulkomainen investoija Venäjällä henkilöä kohden. Ajoittaisista hankaluuksista huolimatta suomalaisyritykset toimivat Venäjällä pitkällä aikajänteellä.

”Tänään suomalainen Valmet ja venäläinen SVEZA ovat allekirjoittaneet aiepöytäkirjan SVEZAn Venäjälle rakennettavan sellutehtaan teknologiasta. Tehtaassa otetaan erityisesti huomioon sen mahdollisimman pieni kuormitus ympäristölle. Keskustelimme myös Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitoksesta. Suomessa turvallisuus tulee aina ensimmäisenä – tämä koskee kaikkia ydinlaitoksen rakentamisen vaiheita”, pääministeri Sipilä totesi.

Keskusteluissa oli lisäksi esillä Itämeren alueen turvallisuus sekä Suomenlahden vilkastuva meriliikenne. Kansainvälistä kysymyksistä esillä oli Ukraina ja Syyria.

”Kannamme Suomessa huolta Syyrian siviiliväestön kärsimyksistä, humanitäärisen avun perille saamisesta ja kestävän ratkaisun löytämisestä. Otin myös esille julkisuudessakin esillä olleen elokuvaohjaaja Sentsovin tapauksen, joka on herättänyt huolta Euroopassa.”

”Ukrainan konflikti leimaa Euroopan unionin ja Venäjän suhteita. Suhteet ovat riippuvaiset konfliktin ratkaisemisesta, Venäjän rooli on tässä keskeinen. Voimassa olevista pakotteista huolimatta EU ja Venäjä ovat naapureita ja dialogi on tärkeää. Suomelle on erittäin tärkeää myös maidemme väliset yhteydet kansalaisyhteiskunnan tasolla”, pääministeri Sipilä sanoi.

Lisätietoja: erityisavustaja (kansainväliset asiat) Jani Raappana, p. 050 566 7889 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia