Skip to content

Statsminister Sipilä och Rysslands premiärminister Medvedev träffades i Helsingfors

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 26.9.2018 18.04 | Publicerad på svenska 27.9.2018 kl. 10.25
Pressmeddelande 437/2018

Statsminister Juha Sipilä och Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev träffades i Helsingfors onsdagen den 26 september 2018. Ministrarna diskuterade Finlands och Rysslands bilaterala relationer samt regionala och internationella frågor. Dagens möte var det fjärde mötet mellan statsminister Sipilä och premiärminister Medvedev.

”Min kollega och jag diskuterade i synnerhet miljöfrågor. Miljöfrågor känner inga statsgränser. Genom ihärdigt samarbete har vi under årens lopp lyckats förbättra Östersjöns tillstånd. Nu har vi beaktat klimatet i större utsträckning”, sade statsminister Sipilä.

”Vi behandlade bland annat internationella klimatförhandlingar och minskning av sotutsläpp. Finland är berett att ordna ett toppmöte om Arktis under det nuvarande ordförandeskapet i Arktiska rådet. Ett viktigt mål är att främja konkreta åtgärder som minskar sotutsläppen.”

Ett annat tema som premiärminister Medvedev och statsminister Sipilä diskuterade var Finlands och Rysslands samarbete inom avfallssektorn. I programmet ingår ett besök på Fortums avfallsanläggning.

”Premiärminister Medvedev och jag förde en givande diskussion om de ekonomiska relationerna mellan våra länder. Handeln mellan Finland och Ryssland ligger på samma nivå som i fjol. Ryssland är år efter år en av Finlands viktigaste handelspartner. För Finlands del uppvisar handeln dock ett permanent underskott”, berättade statsminister Sipilä.

Finland har investeringar i Ryssland till ett värde av 12 miljarder euro och nya projekt är på kommande. Mätt per person är Finland den största utländska investeraren i Ryssland. Trots tillfälliga svårare perioder bedriver de finländska företagen verksamhet i Ryssland på längre sikt.

”Det finländska företaget Valmet och den ryska koncernen Sveza undertecknade i dag en avsiktsförklaring om tekniken i en cellulosafabrik som Sveza bygger i Ryssland. Fabriken ska ta särskild hänsyn till att den belastar miljön så lite som möjligt. Vi diskuterade också kärnkraftverket Hanhikivi 1. I Finland prioriterar vi alltid säkerhet. Det gäller också alla faser i uppförandet av kärnanläggningen”, konstaterade statsminister Sipilä.

Premiärminister Medvedev och statsminister Sipilä diskuterade också säkerheten i Östersjöområdet och den allt livligare sjöfarten på Finska viken. De internationella frågor som behandlades gällde Ukraina och Syrien.

”I Finland är vi oroade över hur civilbefolkningen i Syrien lider, hur humanitär hjälp når fram och hur vi kan hitta en hållbar lösning på krisen. Jag lyfte också fram fallet med filmregissören Sentsov, som har behandlats i offentligheten och väckt oro i Europa.”

”Relationerna mellan EU och Ryssland präglas av konflikten i Ukraina och de är beroende av en lösning på den. Här spelar Ryssland en viktig roll. Trots de gällande sanktionerna är EU och Ryssland grannar och det är viktigt att föra dialog. För oss är det också viktigt att Finland och Ryssland har kontakter inom ramen för det civila samhället”, sade statsminister Sipilä.

Ytterligare information: Jani Raappana, specialmedarbetare (internationella frågor), tfn 050 566 7889, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli