Skip to content
Government and ministries
Media

Yksityinen kopiointi vähentynyt - joka kolmas suomalainen kopioi

Opetus- ja kulttuuriministeriö
13.1.2016 13.55
Uutinen

Tutkimuksen perusteella kaikkiaan 1,5 miljoonaa suomalaista kopioi musiikkia, elokuvia ja tv-ohjelmia yksityiseen käyttöön. Yksityisen kopioinnin kokonaismääräksi on vuonna 2015 arvioitu noin 359-422 miljoonaa kappaletta musiikki- ja videotiedostoja. Vuoden 2014 tutkimuksessa arvio oli 458-525 miljoonaa tiedostoa. Tutkimuksessa yksityisellä kopioinnilla tarkoitetaan musiikin ja videon laillisista alkuperäislähteistä (esim. alkuperäiset CD-levyt, TV-lähetykset) tapahtuvaa kopiointia.

Musiikkia kopioitaessa yleisimmät lähteet ovat internet (23 %) ja alkuperäiset CD-levyt (22 %). Videotiedostoja kopioidaan useimmin televisiosta (70 %). Matkapuhelin ja tietokone ovat yleisimmät musiikin tallennuslaitteet, kun videotiedostoja tallennetaan useimmin tallentavalle digiboksille.

Musiikin suoratoistopalvelujen käyttäjämäärät ovat kasvaneet vuodesta 2014. Spotify tai jokin muu vastaava suoratoistopalvelu on käytössä lähes 1,5 miljoonalla suomalaisella. Myös verkossa sijaitsevien tiedostojen tallennuspalveluiden käyttö on selvästi lisääntynyt, palveluja käyttää lähes 1,8 miljoonaa suomalaista (vuonna 2014 käyttäjiä oli 1,3 miljoonaa).

Kuukausimaksullisia, verkon kautta katsottavissa olevia TV-palveluja sanoi käyttävänsä 900 000 suomalaista. TV-ohjelmien verkkotallennuspalveluja käyttää jo lähes miljoona suomalaista.

Tutkimuksessa selvitettiin myös suomalaisten kulutuskäyttäytymistä musiikin ja videomateriaalin kulutuksen osalta. Musiikin kuuntelemisen lähteenä radio on ylivoimaisesti suosituin. Suomalaisista 93 % katsoo televisiolähetyksiä suorana. Netti-TV -lähetysten katsominen on lisääntynyt, niitä katsoo 66 % suomalaisista. Digiboksitallenteita katsoo 44 % suomalaisista. Kuluttajat käyttävät edelleen hyvin monipuolisesti erilaisia palveluja ja uudet palvelut ovat toistaiseksi vanhojen rinnalla.

Taloustutkimus Oy toteutti syksyllä 2015 kyselytutkimuksen yksityisestä kopioinnista ja sen laajuudesta. Taloustutkimuksessa neljännen kerran toteutetun kotikopiointitutkimuksen tavoitteena oli arvioida yksityisen kopioinnin volyymiä Suomessa kopioitujen tiedostojen määrällä mitattuna. Kyselytutkimus toteutettiin opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta.

• Kotikopiointitutkimus 2015 päätulokset • Tutkimusraportti. Yksityinen kopiointi 2015

Back to top