Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valikko
Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi
FI

Työryhmä valmistelemaan ammattikorkeakoulujen opiskelijaterveydenhuollon kokeiluja

27.10.2010 6.19
Uutinen N5-56558

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan ammattikorkeakoulujen opiskelijaterveydenhuollon kokeiluja. Työn taustalla on STM:n työryhmän loppuvuonna 2009 tekemä esitys ammattikorkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon palvelujen järjestämisestä samoin kuin yliopisto-opiskelijoilla. Nyt ammattikorkeakouluopiskelijoiden palvelujen järjestämisestä vastaa oppilaitoksen sijaintikunta ja yliopisto-opiskelijoiden palveluista YTHS eli Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö.

STM on vienyt aktiivisesti eteenpäin työryhmän esitystä ja päätynyt yhteiskunnan taloudellisen tilanteen huomioon ottaen kokeilun käynnistämiseen. Asian valmistelua, toimeenpanoa, ohjausta ja arviointia varten perustetaan suunnittelu- ja ohjausryhmä vielä tämän vuoden puolella.

Ammattikorkeakoulujen YTHS-mallin kokeilussa rahoitusrakenne olisi samankaltainen kuin nykyisessä YTHS:n toiminnassa. YTHS-mallin kokeilu edellyttää rahoitusta valtiolta, opiskelijoilta, Kelalta ja kunnilta. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) on ilmoittanut ministeriölle kesäkuussa 2010 olevansa halukas kokeilemaan YTHS-mallia parilla paikkakunnalla.

STM on pyytänyt perustuslakiasiantuntijalta lausunnon mahdollisuudesta toteuttaa kokeilu. Lausunnon mukaan kokeilu on mahdollista sekä yhdenvertaisuusperiaatteen että opiskelijoiden vapaaehtoiseen suostumukseen perustuvan terveydenhoitomaksun osalta eikä kokeilu edellytä erityislakia.

Ministeriö on myös neuvotellut YTHS-mallin kokeilusta rahoittajatahojen (työmarkkinajärjestöt, Kela, opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto) sekä muiden asiaan liittyvien tahojen (Kuntaliitto, Suomen ylioppilaskuntien liitto) kanssa.

Lisätietoja

Neuvotteleva virkamies Maire Kolimaa, STM, puh. 09 160 74138

 

verkkouutiset
Palaa sivun alkuun