Hyppää sisältöön

Valtiovarainministeriö valittaa hallinto-oikeuden Kittilän luottamushenkilöitä koskevasta päätöksestä

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 19.6.2019 15.51
Tiedote

Valtiovarainministeriö on päättänyt valittaa Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden 10.6. antamasta päätöksestä, jossa se kumosi osittain ministeriön päätöksen koskien Kittilän kunnan luottamushenkilöiden pidättämistä luottamustoimista.

Valtiovarainministeriö päätti 19.6.2018 kuntalain perusteella pidättää 20 luottamushenkilöä luottamustoimista oikeudenkäynnin ajaksi katsoen kunnan olevan poikkeuksellisissa hallinnollisissa vaikeuksissa. Kunnan päätöksenteon uskottavuuden ja luotettavuuden turvaamisen katsottiin edellyttävän syytteissä olevien henkilöiden pidättämistä luottamustoimesta. Perusteena oli syyttäjän nostama syyte muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä Kittilän kunnanjohtajan irtisanomisasiassa.
 
Hallinto-oikeus kumosi valtiovarainministeriön päätöksen pidättää kymmenen luottamushenkilöä luottamustoimesta pitäen päätöksen voimassa kuitenkin kymmenen muun luottamushenkilön osalta. Siltä osin, kuin hallinto-oikeus kumosi valtiovarainministeriön päätöksen, se katsoi, että näiden henkilöiden osalta kysymys on ainoastaan yhteen päätöksentekoon, valmisteluun tai täytäntöönpanoon osallistumisesta. Päätöksen mukaan heidän osaltaan luottamustoimesta pidättäminen ei ollut välttämätöntä kunnan päätöksenteon saattamiseksi lainmukaiseksi sekä kunnan päätöksenteon uskottavuuden ja luotettavuuden turvaamiseksi.
 
Valtiovarainministeriö katsoo, että Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätös on säännöksen soveltamisen kannalta tärkeä ennakkotapaus ja asia on syytä viedä korkeimman hallinto-oikeuden päätettäväksi.
 

Lisätietoja:

Osastopäällikkö, ylijohtaja Jani Pitkäniemi, p. 0295 530 494 (soittopyynnöt tekstiviestillä), jani.pitkaniemi(at)vm.fi
Hallitusneuvos Minna-Marja Jokinen, p. 0295 530 018, minna-marja.jokinen(at)vm.fi