Hyppää sisältöön

EU-maiden johto kiirehtii yhteistyötä Turkin kanssa

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 12.11.2015 19.22 | Julkaistu suomeksi 13.11.2015 klo 16.20
Tiedote 601/2015

Maltan Vallettassa 12. marraskuuta järjestetty EU-maiden valtion- tai hallitusten päämiesten epävirallinen kokous korosti tarvetta sopia Turkin kanssa yhteisestä toimintasuunnitelmasta muuttovirran hallitsemiseksi. EU-maat ja Turkki järjestävätkin yhteisen huippukokouksen mahdollisimman pian. Turkki on tärkein maahantuloreitti Eurooppaan. YK:n pakolaisapujärjestö UNHCR:n arvion mukaan Turkista Kreikkaan on tullut tänä vuonna lokakuun loppuun mennessä yli 600 000 ihmistä.

Kokous myös kiirehti EU:n aiemmin tekemien päätösten nopeaa toimeenpanoa. ”Toimeenpano on ollut tähän mennessä riittämätöntä. On erittäin tärkeää saada hotspot-keskukset toimimaan marraskuun aikana”, pääministeri Sipilä totesi.

”Dublin-järjestelmä ei toimi tällä hetkellä riittävän tehokkaasti. Meidän on varauduttava arvioimaan sitä uudelleen. Etenkin meidän pitää miettiä uudelleen taakanjakoa. Olemme nyt uudessa tilanteessa, kun EU:n sisäisten siirtojen kohdemaa Ruotsi on pyytänyt sinne tulevien turvapaikanhakijoiden sijoittamista toisiin EU-maihin. Ymmärrämme Ruotsin poikkeuksellisen toimen ottaa tilapäisesti rajatarkastukset käyttöön”, pääministeri Sipilä sanoi.

Pääministeri Sipilä korosti myös tarvetta varautua tehokkaammin tulevaan. ”Tilanne muuttuu nopeasti ja tarvitsemme EU:lta parempaa tilannekuvaa ja selkeämpiä toimintavaihtoehtoja, jotta voimme selvitä näistä haasteista yhdessä”, totesi pääministeri Sipilä.

Päämieskokous järjestettiin Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin kutsusta heti Euroopan ja Afrikan maiden huippukokouksen jälkeen.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja Jari Haapiainen (EU-asiat), p. 0295 160 406 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia

Sivun alkuun