Hyppää sisältöön

Hallitus arvioi kuntauudistuksen etenemistä

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 21.1.2014 7.54
Tiedote 19/2014

Hallitus on tänään 21.1.2014 tarkastellut kuntauudistukseen liittyvien lainsäädäntöhankkeiden valmistelutilannetta sekä kuntarakenneuudistuksen etenemistä.

Noin 250 kuntaa ilmoitti marraskuussa 2013 valtiovarainministeriölle, minkä kunnan tai kuntien kanssa ne aikovat selvittää kuntien yhdistymistä. Yhdistymisselvityksiä on jo käynnissä lähes 100 kunnassa, ja useilla alueilla selvityshankkeita on käynnistymässä lähikuukausien aikana. Ministeriön asettamia erityisiä kuntajakoselvityksiä on tällä hetkellä käynnissä seitsemällä alueella. Selvitysten ja yhdistymisesitysten määräaika päättyy kuusi kuukautta sen jälkeen, kun sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskeva laki on hyväksytty eduskunnassa.

Hallituksen kevään 2013 kehysriihen yhteydessä tekemän linjauksen mukaan valtio varautuu asettamaan 12 suurimmalle kaupunkiseudulle erityiset kuntajakoselvitykset. Näistä kahdeksalla seudulla on jo käynnissä joko kuntien oma selvitys tai ministeriön erityinen kuntajakoselvitys. Neljälle kaupunkiseudulle, jossa kaupunkiseudun kattavia selvityksiä ei ole käynnissä (Kuopio, Oulu, Seinäjoki ja Vaasa) varaudutaan aiemman linjauksen mukaisesti asettamaan erityiset kuntajakoselvitykset kevään 2014 aikana. Hallitus myös kannustaa kuntia oma-aloitteisuuteen ja aktiivisuuteen kuntarakenteiden kehittämiseksi.

Hallitus päätti seuraavaksi käynnistää neuvotteluja liitosselvitysten käynnistymiseksi niillä työssäkäynti- tai yhdyskuntarakenneperusteen täyttävillä yhtenäisillä alueilla (4d§ 3 mom.), joiden tulee kuntarakennelain mukaan tehdä selvitys usean kunnan alueella, mutta joiden selvitystyö ei ole käynnistynyt.

Neuvottelut käydään siten, että alueille on mahdollista tarvittaessa asettaa erityinen kuntajakoselvitys kevään 2014 aikana elleivät kunnat itse saa selvityksiään käyntiin. Neuvottelujen käynnistäminen ja mahdollisten kuntajakoselvitysten asettaminen käsitellään alueittain erikseen Hallinnon ja aluekehityksen ministerityöryhmässä.

Muiden seutujen osalta hallitus seuraa yhdistymisselvitysten käynnistymistä ja arvioi tilannetta seuraavan kerran huhtikuussa 2014.

Yhteensä viisi aluetta ja kahdeksan yksittäistä kuntaa on hakenut selvitysalueelleen poikkeamista kuntarakennelain mukaisten selvitysperusteiden osoittamasta alueesta. Valtiovarainministeriön tulee ennen poikkeamista koskevan päätöksen tekemistä neuvotella niiden kuntien kanssa, joita päätös koskisi.

Tällöin kuullaan myös poikkeamista hakeneen alueen ympäryskuntia, jotta voidaan arvioida, onko kuntarakennelain edellytykset täyttävän suuremman selvitysalueen muodostaminen mahdollista.

Selvitysalueille, joiden laajentaminen ei ympäryskuntien tekemien päätösten ja kuntien toiminnallisen suuntautumisen mukaan ole mahdollista, voidaan myöntää poikkeus, jos kuntarakennelain mukaiset muut poikkeamisen edellytykset täyttyvät. Poikkeamishakemuksia koskeva kuntien kuuleminen käynnistetään tammikuun aikana. Poikkeamista koskevat päätökset ja niiden perusteet käsitellään Hallinnon ja aluekehityksen ministerityöryhmässä.

Lisätietoja: ylijohtaja Päivi Laajala, p. 0295 530 026 ja neuvotteleva virkamies Anu Hernesmaa, p. 0295 530 027, valtiovarainministeriö