Hyppää sisältöön

Ministeri Ranne: Liikenne- ja viestintäministeriö säästää hallitusti turvallisuudesta tinkimättä

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 17.4.2024 8.46
Tiedote
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne. (Kuva: Fanni Uusitalo, valtioneuvoston kanslia/LVM)

Väyläverkon kehittämiseen kohdistuvia säästöjä aikaistetaan ja väylämaksut palautetaan täysimääräisiksi. Hallitus sopi vuosien 2025–2028 julkisen talouden suunnitelmasta kehysriihessä 15.–16.4.2024. 

- Liikenne- ja viestintäministeriö säästää hallitusti turvallisuudesta tinkimättä, ministeri Ranne sanoo.

Sopeuttamistoimia on kohdistettu kaikille hallinnonaloille. Ministeriöt valmistelevat hallinnonalansa virastojen tehtävien ja velvoitteiden keventämisen osana valmisteluissa olevia tuottavuusohjelmia. Hallitusohjelmassa valtionhallintoon kohdistettuja säästöjä kasvatetaan edelleen valtionhallinnon toiminnan tehostamiseksi.

- Liikenne- ja viestintäministeriössä on varauduttu viime kesästä lähtien siihen, että rahaa on vähemmän. On velvollisuutemme osallistua julkisen talouden tasapainottamiseen, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Väyläverkon kehittämiseen kohdistuvat säästöt aikaistuvat. Muita säästöjä kohdistetaan nimeämättömien liikennehankkeiden hankevarauksiin.

Väylämaksut palautetaan täysimääräisiksi. Hallitus säilyttää nykyisen väylämaksujärjestelmän turvatakseen huoltovarmuuden ja ympärivuotisen liikenteen. Siksi nykyisen lainsäädännön mukaisia alennettuja väylämaksuja jatketaan muun muassa jääluokkien osalta.

- Olemme onnistuneesti valinneet tehostamisen tien. Toivoa emme menetä, vaan työskentelemme hyvän tulevaisuuden puolesta, sanoo ministeri Ranne.

Ammattidiesel käyttöön vuonna 2027

Raskaan liikenteen ammattidiesel otetaan käyttöön, kun EU:n uusi polttoaineen jakelijoiden päästökauppa tulee voimaan vuonna 2027. Tarvittava lainsäädäntö on saatettava voimaan tämän vaalikauden aikana. Valmistelu toteutetaan siten, että julkisen talouden kestävyys varmistetaan. Otetaan käyttöön vinjettimaksu raskaalle tavaraliikenteelle.

Hallitus ei tehnyt muutoksia hallitusohjelmassa sovittuun investointiohjelmaan. Hallitus tekee päätöksiä seuraavista käynnistyvistä liikennehankkeista toukokuun lisätalousarvioesityksen yhteydessä ja syksyn budjettiriihessä.

Mitä seuraavaksi?

Julkisen talouden suunnitelma käsitellään valtioneuvostossa torstaina 25.4.2024. 

Hallitus tekee päätöksiä seuraavista käynnistyvistä liikennehankkeista toukokuun lisätalousarvioesityksen yhteydessä ja syksyn budjettiriihessä.

Lisätietoja:

liikenne- ja viestintäministeri Ranteen haastattelupyynnöt 
erityisavustaja Tuomas Sorsa, p. 0295 342 012, [email protected]