Hyppää sisältöön

Säännöksiä rahoitusalan varautumisesta poikkeusoloihin täsmennetään

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 1.2.2017 14.25
Tiedote

Työryhmä valmistelee viranomaisille vahvempia keinoja ohjata rahoitusalan varautumista poikkeusoloihin.

Valtiovarainministeriö asetti keskiviikkona 1. helmikuuta työryhmän valmistelemaan rahoitusalan varautumista poikkeusoloihin koskevan lainsäädännön uudistamista.

Useat rahoitusalan yritykset tuottavat yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen kannalta kriittisiä palveluita, joiden toiminnan jatkuvuuden turvaaminen on tärkeää kaikissa olosuhteissa. Tämän vuoksi näille yrityksille on asetettu lainsäädännössä velvollisuus varautua toimintansa jatkamiseen myös poikkeusoloissa.

"Muuttunut turvallisuustilanne ja teknologian kehityksen tuomat uudet haavoittuvuudet on otettava vakavasti. Yhteiskunnan keskeisten osien toimivuudesta ei voida tinkiä kriisitilanteessakaan. Kansalaisten arki on turvattava vaikeissakin olosuhteissa", perustelee valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Viranomaisten kyky ohjata rahoitusalan yritysten varautumista poikkeusoloihin on osoittautunut puutteelliseksi ja varautumisen taso ei kaikilta osin vastaa asetettuja tavoitteita. Puutteet varautumisessa muodostavat riskin yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamiselle, kun otetaan huomioon Suomen turvallisuusympäristön muutokset.

Säännöksiä varautumisesta on tästä syytä tarpeen täsmentää ja ajantasaistaa. Valtiovarainministeriön asettaman työryhmän tehtävänä on valmistella lainsäädäntöön muutokset, joilla vahvistetaan viranomaisten toimivaltuuksia ohjata poikkeusoloihin varautumista rahoitusalalla. Työryhmään kuuluvat keskeiset viranomaisten edustajat ja asiantuntijat toimialalta.

Lisätietoja:

Työryhmän puheenjohtaja, neuvotteleva virkamies Jaakko Weuro, puh. 02955 30302, jaakko.weuro(at)vm.fi