Hyppää sisältöön

Ministeri Risikko: Kuntien velkaantuminen voidaan pysäyttää

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 25.3.2015 16.00
Tiedote

Julkisen talouden tasapainottaminen vaatii kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentämistä, sanoo liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko. Ministeri nostaa esiin myös useita muita ratkaisuja, joilla turvataan kuntien liikkumavara hitaan talouskasvun oloissa.

Ministeri Paula Risikko muistuttaa, että kuntapalveluja käytetään entistä enemmän, kun väestö ikääntyy. Valtiovarainministeriön arvion mukaan sosiaalipalvelujen kysyntä kasvaa 20 prosenttia ja terveyspalvelujen 10 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.

Risikko pitää sote-uudistusta keskeisenä keinona menojen hillitsemisessä. Uudistuksessa pitää ottaa huomioon selvitys terveydenhuollon monikanavarahoituksen purkamisesta. Monikanavaisella rahoituksella tarkoitetaan sitä, että rahoitus kerätään useasta lähteestä ja kohdennetaan palveluihin monen eri rahoittajan kautta.

Lisäksi ministeri nostaa esiin sote-budjettikehyksen, josta valtiovarainministeriö on tehnyt ehdotuksen. Sote-kehys auttaisi tarttumaan väestön ikääntymisen tuomiin paineisin konkreettisesti jo tulevalla vaalikaudella.

Uusin tehtäviin täysi rahoitus

– Nyt tarvitaan osin kipeitäkin päätöksiä, jotka pysäyttävät viime vuosien velkaantumiskehityksen, luovat liikkumavaraa tulevaisuuden matalasuhdanteisiin ja estävät tulevien sukupolvien laskun muodostumisen kohtuuttomaksi, Risikko sanoi kuntatalousseminaarissa Kokkolassa keskiviikkona 25. maaliskuuta.

Julkinen talous saadaan Risikon mukaan tasapainoon vain, jos kuntien tehtäviä ja velvoitteita karsitaan. Samalla pitää tehostaa jäljelle jäävien palvelujen tuotantoa.

– Olennaista tehtävien mitoituksessa on, että kunnallisvero ei kiristy, jotta ostovoima ja siten talouskasvu eivät entisestään heikkene. Etenkin velvoitteiden vähentämisellä saataisiin raivattua tilaa toiminnan tehostamiselle ja tuottavuuden nostamiselle.

Uusiin ja laajeneviin tehtäviin kuntien pitää saada täysi rahoitus valtionosuuksien kautta, Risikko sanoi.

– Kaiken hyvän päätöksenteon lähtökohta tietysti on, että tehtäviin ja velvoitteisiin liittyvät vaikutusarviot osuvat kohdalleen – jatkossa huomattavasti nykyistä paremmin.

Taustatietoa:

Talouspolitiikan lähtökohdat 2015–19 -raportti (tiedote 19.3.)
Sote-budjettikehys (tiedote 24.2.)

Lisätietoja:

Erityisavustaja Tuomas Viljamaa, puh. 040 723 5821, [email protected]