Hyppää sisältöön

Tunteita, uhkia, pelkoja ja helpotusta - poikkeuskesä ja tulevaisuus keskusteluttivat 26.5. järjestetyissä Poikkeusajan dialogeissa

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 4.6.2020 9.30
Uutinen

Poikkeusajan dialogit tarjoavat ainutlaatuisen kuvan eri ihmisryhmien elämästä poikkeusaikana. Keskusteluja on järjestämässä monipuolinen joukko julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoita sekä yksittäisiä kansalaisia.

Neljättä kertaa 26.5. järjestetyissä keskusteluissa oli reilut 200 ihmistä eri ikäryhmistä ja ammateista ympäri Suomen ja ulkomailta. Keskustelemassa oli nyt myös lapsia.

Keskustelut koottiin jälleen yhteenvedoksi, josta muodostuu moniulotteinen ja eritelty kokonaiskuva yhteiskuntamme tämän hetkisestä olotilasta.

Keskustelijat olivat hyvin tietoisia, että poikkeusajat eivät ole ohi, eikä tulevasta ole varmuutta. Koronakeväästä ollaan siirtymässä erilaiseen kesään, jossa opetellaan arvostamaan uudella tavalla lähiympäristöä ja sieltä löytyviä ilonlähteitä. Pelko on arjessa yhä läsnä, mutta sen kokemisessa on aiempaa enemmän vaihtelua. Monien pelot ovat hälventymässä, mutta joillekin rajoitusten purku tuottaa uudenlaista ahdistusta. Keskustelijat toivat esiin, että kevään tapahtumat ovat muuttaneet omaa suhdetta muihin ihmisiin, ympäröivään luontoon, työhön ja kuluttamiseen. Kesän kynnyksellä ihmiset myös katsovat eteenpäin ja pohtivat, mitkä asiat palaavat ennalleen ja mikä muuttuu pysyvästi. Mielissä siintää epävarma syksy uuteen korona-aaltoon ja talousvaikeuksiin liittyvine uhkineen. Toivon pilkahduksia synnyttävät ajatukset inhimillisemmästä ja ekologisesti kestävämmästä maailmasta. Laaja yhteenveto löytyy kokonaisuudessaan Poikkeusajan dialogien sivuilta, johon linkki alla.

Kahden viikon välein toistuvat dialogit tuovat esiin, miten ihmisten kokemukset muuttuvat koronakriisin edetessä. Tähän mennessä lähes 150:ssa dialogissa on ollut yhteensä yli 1000 osallistujaa. Keskusteluihin on osallistuttu läpi Suomen: Lapista Uudellemaalle, Varsinais-Suomesta Pohjois-Karjalaan. Lisäksi dialogeissa on ollut osallistujia muista maista niin Euroopasta kuin sen ulkopuolelta.

Poikkeusajan dialogien tavoitteena on tarjota kansalaisille ja yhteisöille mahdollisuus käydä rakentavaa keskustelua ja lisätä ymmärrystä siitä, millaista on elää Suomessa poikkeuksellisten olosuhteiden vallitessa.

Keskusteluja järjestää jo 54 toimijaa eri puolilta yhteiskuntaa – yksittäisistä henkilöistä, järjestöihin, kuntiin, yrityksiin, säätiöihin ja ministeriöihin. Dialogien koordinoinnista, koosteen tekemisestä, julkaisemisesta ja välittämisestä valtion- ja kuntien hallintoon vastaavat DialogiAkatemia, Erätauko-säätiö ja valtiovarainministeriö.

Kevään viimeinen Poikkeusajan dialogi on 9.6. Avoimet Poikkeusajan dialogit löytyvät kalenterista, johon on linkki alla. Ilmoittaudu mukaan!

Lisätietoja:

Dialogiakatemia: Janne Kareinen, johtaja, janne.kareinen(at)dialogiakatemia.fi, puh. 0456316516

Erätauko-säätiö: Laura Arikka, toimitusjohtaja, laura.arikka(at)eratauko.fi, puh. 0445792686

Valtiovarainministeriö: Katju Holkeri, finanssineuvos, katju.holkeri(at)vm.fi, puh. 0407649880