Hyppää sisältöön

Sisäministerit keskustelevat muuttoliikkeestä ja EU:n viisumipolitiikasta

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 9.3.2023 8.40
Tiedote

EU-maiden sisäministerit kokoontuvat Brysseliin 9.3. oikeus- ja sisäasioiden neuvostoon.  Asialistalla on muun muassa Länsi-Balkanin ja keskisen Välimeren muuttoliikereittejä koskevien toimintasuunnitelmien toimeenpanon seuranta. Euroopan komissio esitteli molemmat suunnitelmat viime vuoden lopulla. Suomea kokouksessa edustaa sisäministeri Krista Mikkonen.

Keskistä Välimerta koskevassa suunnitelmassa vastataan reitin moniin haasteisiin. Se sisältää 20 toimenpidettä, joilla vähennetään laitonta ja vaarallista muuttoliikettä, tarjotaan ratkaisuja etsintä- ja pelastustoimintaan liittyviin uusiin haasteisiin sekä vahvistetaan solidaarisuutta ja vastuullisuutta jäsenmaiden välillä.

-Jokainen menetetty ihmishenki on liikaa. Ihmissalakuljetuksen torjuminen, laillisten muuttoreittien luominen ja toimiva turvapaikkajärjestelmä ovat tärkeitä elementtejä muuttoliikereittejä koskevissa toimintasuunnitelmissa. Samalla on puututtava muuttoliikkeen juurisyihin ja pyrittävä yhteisin toimin vahvistamaan lähtömaiden rakenteita siten, että ne pystyvät entistä paremmin vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin, sanoo ministeri Mikkonen.

Länsi-Balkania koskevassa toimintasuunnitelmassa kehotetaan vahvistamaan rajaturvallisuutta, nopeuttamaan turvapaikkamenettelyjä, torjumaan siirtolaisten salakuljetusta sekä parantamaan paluuyhteistyötä. Länsi-Balkanin maiden viisumipolitiikat tulee yhdenmukaistaa EU:n viisumipolitiikan kanssa.

Länsi-Balkanin kautta Euroopan unionin alueelle saapuvien siirtolaisten määrät olivat
vuoden 2022 aikana merkittävässä kasvussa. Vastaanottojärjestelmät ovat tällä hetkellä
kuormittuneita monissa Länsi-Balkania lähellä olevissa EU-maissa. Reittiin liittyy myös rikollista toimintaa, kuten ihmissalakuljetusta ja ihmiskauppaa.

EU tarvitsee strategisempaa ja kestävämpää viisumipolitiikkaa

Sisäministerit saavat kokouksessaan tilannekatsauksen Schengen-alueen toiminnasta. Lisäksi ministerit keskustelevat EU:n viisumipolitiikan tulevaisuudesta. Puheenjohtajamaa Ruotsin tavoitteena on käynnistää keskustelu viisumipolitiikan muuttamisesta strategisempaan ja kestävämpään suuntaan.

-EU-maiden yhteistä viisumipolitiikka tulee kehittää. Tehokkaalla viisumipolitiikalla myötävaikutetaan Schengen-alueen turvallisuuteen jo kolmansissa maissa, toteaa Mikkonen.

Ministerit keskustelevat muun muassa ns. viisumikeskeytysmekanismista, joka otettiin käyttöön vuonna 2013, mutta ei ole toiminut toivotulla tavalla. Tarkoituksena on mahdollistaa viisumivapauden väliaikainen keskeyttäminen tietyn kolmannen maan kanssa, jos huomataan, että laiton maahantulo EU:n alueelle lisääntyy huomattavasti kyseisestä maasta. 

Järjestelmä ei nykyisessä muodossaan tarjoavan riittävää suojaa viisumivapauden väärinkäyttöä vastaan ja sitä pitäisi uudistaa. Puheenjohtajamaa Ruotsi ehdottaakin mekanismin uudelleen arviointia niin, että sillä voitaisiin vastata nopeammin ja matalammalla kynnyksellä mahdollisiin
ongelmatilanteisiin.

Lisätietoja:
ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri, p. 040 720 22 16, [email protected]
erityisavustaja Tiina Kivinen, p. 050 566 19 22, [email protected] (ministeri Mikkosen haastattelupyynnöt)

Sivun alkuun