Hyppää sisältöön

Staten blir majoritetsägare i Gasum

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 3.11.2014 9.49
Pressmeddelande 479/2014

Finska staten fortsätter att stärka sin försörjningsberedskap och en konkurrenskraftig energitillgång genom att köpa Fortums ägarandel på 31 procent och E.ON:s ägarandel på 20 procent i naturgas- och biogasbolaget Gasum Oy. Aktieköpsavtalet undertecknades i dag. Genom köpet ökar statens ägarandel i Gasum till sammanlagt 75 procent.

Före aktieköpet utgjorde finska statens ägarandel i Gasum 24 procent, fördelad på statsrådets kanslis ägarandel på 12,4 procent och Försörjningsberedskapscentralens ägarandel på 11,6 procent.

"Naturgasens betydelse i Finlands energiförsörjning och industriella bruk är viktig. Jag är mycket belåten över att staten kan fatta detta hållbara och långsiktiga beslut, som stärker Finlands försörjningsberedskap och säkerställer en konkurrenskraftig tillgång till energi för den finländska industrin", konstaterar minister Sirpa Paatero, som ansvarar för statens ägarstyrning.

Statsrådets kansli överför sina aktier i Gasum till det statsägda bolaget Gasonia Oy, som grundats för att ägararrangemanget ska kunna genomföras. Efter arrangemanget är Gasonias ägarandel i Gasum 48,5 procent. Försörjningsberedskapscentralens ägarandel i Gasum ökade till 26,5 procent. Den totala köpesumman av Fortums och E.ON:s sammanlagda ägarandel på 51 procent är 510 miljoner euro.

Genom arrangemanget bereder man sig på att Gasum ska kunna utveckla gasmarknaden i Finland och dess infrastruktur såväl när det gäller naturgas och biogas som flytande naturgas (LNG) på bästa möjliga sätt.

Man bedömer att köpet kan genomföras i den närmaste framtiden.

Ytterligare information: Eero Heliövaara, överdirektör, tfn 0295 160 150, eero.heliovaara(at)vnk.fi, avdelningen för ägarstyrning, statsrådets kansli

Sirpa Paatero