Hyppää sisältöön

Regeringen gallrar i strategidjungeln – riktlinjerna i 60 strategier upphör att gälla 1.1.2016

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 30.12.2015 14.37
Pressmeddelande 693/2015

Statsrådet beslöt i dag den 30 december vid sitt allmänna sammanträde att minska antalet gällande separata strategier.

Sammanlagt har 127 strategier, program och andra strategiliknande handlingar på statsrådsnivå varit i kraft. Beredningen av varje strategi har tagit tid i anspråk för tjänstemännen och ministrarna. De flera hundra målen i strategierna har gjort att helheten blivit oklar.

Enligt regeringens beslut är riktlinjerna i 67 strategier fortfarande aktuella. En del av dessa ersätts senare genom en ny handling. 60 strategier är sådana att deras riktlinjer inte längre är i kraft den 1 januari 2016.

Strategierna på statsrådsnivå är antingen statsrådets principbeslut eller statsrådets redogörelser. I fråga om redogörelserna gäller statsrådets beslut naturligtvis endast regeringens riktlinjer i dem, inte riksdagens ställningstaganden. Utöver strategierna på statsrådsnivå finns det vid ministerierna ca 200 strategier på ministerienivå. Det beslut som fattats i dag gäller inte dessa.

I statsminister Juha Sipiläs regerings strategiska regeringsprogram och verksamhetsplan riktas tydliga prioriteringar till de ändringar som regeringen eftersträvar under denna period. Genom att gallra bland de separata strategierna vill regeringen rikta ministeriernas resurser på genomförandet av regeringsprogrammet. Det är regeringens mål att ca 20-30 strategier på statsrådsnivå ska vara i kraft. Detta innebär att de separata strategiernas förhållande till regeringsprogrammet och regeringens verksamhetsplan intensifieras också i fortsättningen.

Minskning av antalet separata strategier på statsrådsnivå (pdf,på finska)

Ytterligare information: Sirpa Kekkonen, programråd, tfn 0295 160 181 och Jouni Varanka, specialsakkunnig, tfn 0295 160 177, statsrådets kansli

Sivun alkuun