Hyppää sisältöön

Kroonisesti työttömiä kolmannes kaikista työttömistä

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 29.4.2016 9.40 | Julkaistu suomeksi 2.5.2016 klo 11.53
Tiedote 182/2016

Pitkään vailla työtä olleita eli kroonisesti työttömiä on Suomessa noin 120 000–140 000 henkilöä eli 4–5 prosenttia työvoimasta. Osuus kaikista työttömistä on noin 30–40 prosenttia.

Tiedot selviävät tutkimuksesta, jossa tarkastellaan pitkäkestoisen ja rakenteellisen työttömyyden laajuutta Suomessa vuosina 2005–2013. Kroonisesti työttömillä tarkoitetaan henkilöitä, jotka ovat vähintään kaksi peräkkäistä vuotta olleet vailla työtä. Lähes puolet kroonisesti työttömistä ovat olleet työttöminä yli viisi vuotta.

– Kroonisesti työttömien määrä on suurempi kuin tilastoitu pitkäaikaistyöttömyys. Tilastollisesti työttömyyden katsotaan loppuvan työllistämistoimenpiteisiin, kuten koulutukseen tai työkokeiluun. Ne eivät kuitenkaan välttämättä johda työllistymiseen, sanoo tutkimuksen tekijä, erikoistutkija Simo Aho Tampereen yliopistosta.

Kolmanneksella takana työuraa

Huomattava osa kroonisesti työttömistä olevista on ollut pitkään syrjäytynyt avoimilta työmarkkinoilta. Kymmenesosa ei ole pitkään aikaan tai koskaan ollut työssä avoimilla työmarkkinoilla. Kolmanneksella on takanaan työuraa. Monilla on pätkätyökokemusta, ja valtaosa on osallistunut työllistämis- ja koulutustoimenpiteisiin.

Krooninen työttömyys yleistyy iän myötä ja vähenee koulutustason kasvaessa. Kuitenkin kroonisesti työttömiin kuuluu runsaasti myös nuoria ja koulutettuja, vaikkakin vähemmän kuin työttömiin keskimäärin. Maahanmuuttajien työttömyydestä suurempi osa on kroonista kuin muiden suomalaisten työttömyydestä.

Työllistyminen mahdollista

Osa pitkään työttömyydestä kärsineistä onnistuu löytämään kunnon jalansijan avoimilla työmarkkinoilla. Esimerkiksi vuoden 2008 alle 60-vuotiaista kroonisesti työttömistä 12 prosenttia oli viiden vuoden kuluttua vakaalla työuralla.

– Kroonisen työttömyyden syynä on kohtaanto-ongelma. Suomessa on tarjolla paljon ainakin potentiaalista työvoimaa, jonka osaamiselle on hyvin vähän kysyntää avoimilla työmarkkinoilla, kommentoi Simo Aho.

Pitkään avoimien työmarkkinoiden ulkopuolella olleiden työttömien määrää ja rakennetta sekä työttömyyden dynamiikkaa Suomessa vuosina 2005–2013 selvittänyt tutkimus toteutettiin osana valtioneuvoston vuoden 2014 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa. Julkaisu on luettavissa valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan verkkosivuilla

Lisätietoja valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnasta tietokayttoon.fi

Lisätietoja: erikoistutkija Simo Aho, Tampereen yliopisto, p. 050 318 6059 sekä työmarkkinaneuvos Kimmo Ruth, työ- ja elinkeinoministeriö, puh. 0295 048 073

Sivun alkuun