FI SV

Kreikan lainaohjelman väliarviosta syntyi sopu – mahdollistaa seuraavan lainaerän

Valtiovarainministeriö 16.6.2017 10.35
Uutinen
Kreikan lainaohjelman väliarviosta syntyi sopu – mahdollistaa seuraavan lainaerän
Kuva: EU

Euroryhmä pääsi torstaina 15. kesäkuuta Luxemburgissa sopuun Kreikan lainaohjelman toisesta väliarviosta. Periaatepäätös mahdollistaa seuraavan lainaerän maksamisen sen jälkeen, kun Kreikka on toteuttanut niin sanotut ennakolliset toimet.

Ennakolliset toimet koskevat muun muassa työ- ja hyödykemarkkinoiden avaamista, tilastoviranomaisten itsenäisyyttä sekä pankkien järjestämättömien luottojen hallintaa. Lisäksi Kreikka on tehnyt tuloverotukseen ja eläkejärjestelmään uudistuksia, jotka tulevat voimaan lainaohjelman päättymisen jälkeen.

Kokouksessa sovittiin, että Kreikka laatii kasvu- ja investointistrategian, joka muun muassa edistää investointeja.

Euroryhmä sopi seuraavan lainaerän suuruudeksi 8,5 miljardia euroa. Se on osa Kreikan kolmatta lainaohjelmaa, josta euroryhmä sopi elokuussa 2015. Lainaohjelma on kooltaan enintään 86 miljardia euroa. Kreikka on tähän mennessä saanut lainaohjelmasta 31,7 miljardia euroa, josta se on maksanut takaisin 2 miljardia euroa.

Muodollisen päätöksen lainaerästä tekee Euroopan vakausmekanismin (EVM) johtokunta.

Velkaehtojen huojennuksia harkitaan

Euroryhmä linjasi, millaisia huojennuksia Kreikan lainaehtoihin voidaan harkita, kun Kreikka on saattanut ohjelmansa päätökseen. Linjaukset täsmentävät mahdollisia huojennuksia, joista euroryhmä sopi toukokuussa 2016. Euroryhmä on jo aiemmin linjannut, ettei lainapääomaa leikata.

Lisäksi kokouksessa sovittiin alustavasti Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) osallistumisesta ohjelmaan. IMF:n johtokunnan odotetaan tekevän asiasta periaatepäätöksen heinäkuussa.  Ohjelman rahoittamisesta IMF päättää myöhemmin. Edellytyksenä rahoitukselle on, että ohjelma etenee sovitusti ja Kreikan velkaehtojen huojennuksista sovitaan.

”Olen todella tyytyväinen saavutettuun sopuun. Suomalaisten vastuut eivät kasva, eikä Kreikan lainapääomaa leikata. Kreikka on tehnyt lähes kaikki 140 toimea, joita euromaat ovat vaatineet. Paljon on vielä tehtävää, mutta Kreikka on oikealla polulla”, sanoo valtiovarainministeri Petteri Orpo, joka edusti Suomea kokouksessa.

Euroryhmän julkilausuma (englanniksi)

Lisätietoja:

Finanssineuvos Pekka Morén, puh. 02955 30290, pekka.moren (at) vm.fi
Erityisavustaja Elisa Tarkiainen, puh. 0400 774789, elisa.tarkiainen(at)vm.fi

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.

Petteri Orpo Talouspolitiikka