Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

YK:n jäsenmaat hyväksyivät uudet kestävän kehityksen tavoitteet ja toimintaohjelman

Ulkoasiainministeriö 25.9.2015 20.06
Tiedote 215/2015

YK:n jäsenmaat hyväksyivät huippukokouksen avajaisistunnossa 25. syyskuuta uudet kestävän kehityksen tavoitteet ja toimintaohjelman. Ne ohjaavat kestävän kehityksen edistämistä vuoteen 2030 asti kaikkialla maailmassa – myös Suomessa.

Tavoitteet ja toimenpideohjelma Transforming our World: The 2030 Agenda for Sustainable Development ovat jatkoa tänä vuonna päättyville YK:n vuosituhattavoitteille sekä ympäristö- ja kehityskysymyksiä käsittelevälle Rion agendalle. Uusi ohjelma on entistä kunnianhimoisempi ja laajempi: se sisältää 17 tavoitetta ja 169 alatavoitetta. Tavoitteena on köyhyyden poistaminen sekä kestävä kehitys niin talouden, ihmisten hyvinvoinnin kuin ympäristön kannalta. Tavoitteita ovat muun muassa nälän poistaminen, laadukkaan koulutuksen ja terveellisen elämän tarjoaminen kaikille, sukupuolten tasa-arvo, rauhanomaiset yhteiskunnat ja toimiva hallinto, kestävien kulutus- ja tuotantotapojen saavuttaminen, ilmastonmuutoksen torjunta ja luonnon monimuotoisuuden suojeleminen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korosti avajaisistunnossa pitämässään puheessa kestävän kehityksen tärkeyttä sukupuolten tasa-arvon ja ympäristön kannalta.

"Investoiminen sukupuolten tasa-arvoon on suora tie köyhyyden vähentämiseen, kasvuun ja hyvinvointiin. Emme yksinkertaisesti pysty ratkaisemaan maailman ongelmia, jos puolet väestöstä ei pääse osalliseksi päätöksenteosta ja on alisteinen toiselle puolelle väestöä. Saavuttaaksemme sukupuolten tasa-arvon meidän täytyy muuttaa sekä toiminta- että ajattelutapaamme.  

Emme myöskään voi ohittaa ympäristön kestävyyttä. Tarvitsemme kunnianhimoisen ilmastosopimuksen Pariisissa. Se saattaa olla maailman paras ja viimeinen mahdollisuus saada aikaan sopimus hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi", sanoi presidentti Niinistö.

Kolmipäiväiseen kestävän kehityksen huippukokoukseen osallistuu ennätysmäärä, noin 160 valtion- ja hallitusten päämiestä sekä laaja joukko järjestöjä, yrityksiä ja muita yhteiskunnan toimijoita.

"Ennätyksellinen osallistujamäärä kertoo vahvasta sitoutumisesta. Lähtökohtana on, että koko yhteiskunta kaikkialla maailmassa osallistuu kestävän kehityksen edistämiseen. Virallisella kehitysavulla on edelleen merkittävä rooli erityisesti vähiten kehittyneiden maiden tukemisessa, mutta myös niissä kestävää kehitystä toteuttaa ja rahoittaa laaja joukko. Tärkeää on maiden omien voimavarojen lisääminen. Tätä myös Suomi edistää esimerkiksi tukemalla kehitysmaiden verotuksen sekä yksityisen sektorin kehittämistä", sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka.

Kestävän kehityksen tavoitteet ja toimintaohjelma ovat tärkeä lähtökohta Suomen uudelle kehityspoliittiselle linjaukselle, joka valmistuu syksyn aikana.

Linkit: