Hyppää sisältöön

YK uudistaa rauhanoperaatioitaan – Suomen rauhanvälityspanos tuo YK-paneelin Helsinkiin

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 23.2.2015 12.02 | Julkaistu suomeksi 23.2.2015 klo 17.37
Tiedote 57/2015

Itä-Timorin entisen presidentin José Ramos-Hortan johtama korkean tason YK-paneeli vierailee Helsingissä 23.–24. helmikuuta. Konfliktinestoa ja rauhanvälitystä käsittelevään työpajaan osallistuu myös YK:n rauhanvälityksen ystäväryhmä ja kansainvälisiä asiantuntijoita. Presidentti Ramos-Horta tapaa vierailun yhteydessä tasavallan presidentti Sauli Niinistön, ulkoasiainministeri Erkki Tuomiojan sekä presidentti Martti Ahtisaaren.

YK:n pääsihteerin asettaman paneelin tehtävänä on laatia suosituksia YK:n rauhanturvaamisen ja rauhanvälitystoiminnan uudistamiseksi. "Olen iloinen, että Ramos-Hortan paneeli haluaa pitää kokouksen Suomessa. Tämä on jälleen vahva osoitus siitä, että Suomen panosta rauhanvälityksen kehittämiseen arvostetaan”, sanoo ulkoasiainministeri Tuomioja.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon asetti syksyllä 2014 korkean tason asiantuntijapaneelin valmistelemaan arviointiraportin YK:n rauhanoperaatioista. Nyt käynnistetty tarkastelu on laajempi ja kattaa rauhanturvan lisäksi myös YK:n poliittiset operaatiot ja rauhanvälityksen. Tarkasteluprosessin päätavoitteena on vahvistaa YK:n ja kansainvälisen yhteisön keinoja estää konflikteja, turvata rauhaa sekä ratkaista aseellisia konflikteja. Edellisen kerran vastaava tarkastelu on suoritettu vuonna 2000, jolloin ns. Brahimi-raportin pohjalta uudistettiin YK:n rauhanturvatoimintaa.

Suomi vaikuttaa tarkastelussa erityisesti rauhanvälityksen aseman vahvistamiseksi YK:n rauhanoperaatioissa. Suomi hyödyntää myös perinteisesti vahvaa rauhanturvaosaamistaan YK:n rauhanturvatoiminnan uudistamiseksi, ja pyrkii vahvistamaan naisten osuutta konfliktien ratkaisussa.

Korkean tason paneelin Helsingissä järjestettävään työpajaan on kutsuttu mukaan Suomen ja Turkin johtaman rauhanvälityksen ystäväryhmän jäsenet sekä kansainvälisten rauhanvälitysjärjestöjen johtoa ja asiantuntijoita sekä suomalaisia rauhanvälitystoimijoita. Ulkoministeri Tuomioja osallistuu työpajan ohjelmaan.

Ramos-Hortan paneelin työpajan yhteydessä Helsingissä järjestetään 25. helmikuuta myös YK:n rauhanvälityksen ystäväryhmän pääkaupunkiedustajien kokous.

Lisätietoja: yksikönpäällikkö Katri Viinikka, puh. 0295 351 244, ja lähetystöneuvos Emmi Oikari, puh. 0295 351 735.

Erkki Tuomioja