Hyppää sisältöön

WHO:n pandemiasopimuksesta neuvotellaan 18.–29.3. Genevessä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 19.3.2024 10.23
Uutinen
WHO:n lippu

Maailman terveysjärjestö WHO:ssa valmistellaan pandemiasopimusta, jonka avulla pyritään parantamaan kansainvälistä pandemiavarautumista ja -vastetta. Sopimuksesta neuvotellaan seuraavan kerran 18.–29.3. Genevessä, ja Suomi on neuvotteluissa mukana.

Pandemiat ylittävät maiden rajat, jonka vuoksi niiden torjuntaan tarvitaan toimivaa kansainvälistä yhteistyötä. WHO:n yleiskokous päätti joulukuussa 2021, että kansainvälistä pandemiavalmiutta ja -vastetta pyritään vahvistamaan erillisellä sopimuksella. Tämän jälkeen on käyty useita neuvottelukierroksia.

Pandemiasopimus on tarkoitus hyväksyä WHO:n yleiskokouksessa toukokuussa 2024. Tavoitteena on, että sopimusneuvottelut saadaan valmiiksi maaliskuussa Genevessä.  

Suomi kannattaa globaalia oikeudenmukaisuutta ja vastustaa uusia rahoitussitoumuksia 

Suomi osallistuu neuvotteluihin osana Euroopan unionia, joka muodostaa yhteiset kannat neuvotteluita varten. Eduskunnalle on annettu tietoja neuvotteluiden eri vaiheissa, ja eduskunta on osallistunut Suomen neuvottelukantojen muodostamiseen. 

Suomi pitää tärkeänä, että sopimuksella vahvistetaan maailmanlaajuista pandemiavalmiutta ja –varautumista ja globaalia oikeudenmukaisuutta pandemioissa. Pandemioiden torjunnassa ja niihin varautumisessa tarvitaan muun muassa toimivia seurantajärjestelmiä sekä eri sektoreiden ja maiden välistä yhteistyötä. Kansallisen toimivallan kunnioittaminen on jatkossakin tärkeää eli sopimus ei saa rajoittaa kansallista toimivaltaa terveysuhan aikana. 

Suomelle on tärkeää, ettei sopimuksen myötä synny uusia velvoittavia rahoitussitoumuksia, vaan rahoituksessa tulisi hyödyntää olemassa olevia rahoitusmekanismeja ja –instrumentteja nykyistä tehokkaammin. 

Kansainvälinen terveyssäännöstö ja pandemiasopimus tukevat toisiaan

WHO:n jäsenvaltiot ovat neuvotelleet marraskuusta 2022 lähtien muutoksista WHO:n kansainväliseen terveyssäännöstöön (IHR), jonka tavoitteena on terveysuhkien kansainvälisen leviämisen ehkäisy, torjunta ja hallinta. Tavoitteena on, että pandemiasopimus ja IHR täydentävät toisiaan.

IHR:n muutokset on tarkoitus hyväksyä toukokuussa samassa WHO:n yleiskokouksessa pandemiasopimuksen kanssa. IHR:n muutoksista neuvotellaan seuraavan kerran huhtikuun lopussa. Jos pandemiasopimus ja IHR:n muutokset hyväksytään toukokuun yleiskokouksessa, kukin WHO:n jäsenvaltio käsittelee ja sitoutuu niihin valtiosääntönsä mukaisesti. 

Lisätietoja:

kansainvälisten asiain johtaja Pasi Korhonen, p. 0295 163 175, [email protected]

stm.fi/pandemiasopimus 

Sivun alkuun