Hoppa till innehåll

I Genève 18–29 mars förs förhandlingar om WHO:s pandemiavtal

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 19.3.2024 10.23
Nyhet
WHO:n lippu

I Världshälsoorganisationen WHO förbereds för närvarande ett pandemiavtal som ska förbättra den internationella pandemiberedskapen och hanteringen av pandemier. Det kommer att förhandlas om avtalet i Genève 18–29 mars, och Finland deltar i förhandlingarna.

Pandemier stoppas inte av landsgränser, och därför måste det internationella samarbetet för bekämpningen av pandemier fungera bra. Vid WHO:s generalförsamling i december 2021 bestämdes det att den internationella pandemiberedskapen och hanteringen av pandemier ska stärkas genom ett särskilt avtal. Efter det har man förhandlat i flera omgångar. 

Målet är att pandemiavtalet ska godkännas vid WHO:s generalförsamling i maj 2024. Man strävar efter att slutföra förhandlingarna om avtalet i Genève i mars.   

Finland stöder global rättvisa och är mot nya finansieringsförbindelser 

Finland deltar i förhandlingarna som en del av Europeiska unionen, som bereder de gemensamma ståndpunkterna för förhandlingarna. Riksdagen har informerats under de olika faserna av förhandlingarna, och riksdagen har deltagit i utformningen av Finlands ståndpunkter.  

Finland anser att avtalet är viktigt för att stärka både den globala pandemiberedskapen och hanteringen av pandemier och den globala rättvisan under pandemier. För bekämpningen av pandemier och för pandemiberedskapen behövs det välfungerande övervakningssystem och samarbete mellan olika sektorer och länder. Och också i fortsättningen är det viktigt att respektera den nationella behörigheten, dvs. att se till att avtalet inte begränsar den nationella behörigheten vid hot mot folkhälsan.  

För Finland är det viktigt att avtalet inte medför nya förpliktande finansieringsförbindelser, utan att man i stället utnyttjar de existerande finansieringsmekanismerna och finansieringsinstrumenten mera effektivt.  

Det internationella hälsoreglementet och pandemiavtalet stöder varandra 

WHO-medlemsstaterna har sedan november 2022 förhandlat om ändringar i WHO:s internationella hälsoreglemente (IHR), där syftet är att förebygga, bekämpa och hantera globala hälsohot. Avsikten är att pandemiavtalet ska komplettera IHR. 

Ändringarna i IHR ska godkännas i maj under WHO:s generalförsamling samtidigt som pandemiavtalet.  Förhandlingarna om ändringarna i IHR förs nästa gång i slutet av april. 

Om pandemiavtalet och IHR-ändringarna godkänns vid generalförsamlingen i maj ska varje WHO-medlemsstat behandla dem och förbinda sig till dem i enlighet med sin egen konstitution.

Mer information

Pasi Korhonen, direktör, internationella ärenden, tfn 0295 163 175, [email protected]