Hyppää sisältöön

Ministeriöiden kansliapäälliköt vierailevat Ahvenanmaalla

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 28.4.2017 16.03
Tiedote 200/2017

Ministeriöiden kansliapäälliköt vierailevat Ahvenanmaalla keskiviikkona 3. toukokuuta. Kansliapäälliköt tapaavat maaneuvos Katrin Sjögrenin ja maakunnan edustajia. Keskustelunaiheita ovat muun muassa maakunnan ja valtakunnan välisen yhteistyön ja itsehallinnon kehittäminen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus.

Hallitus ja Ahvenanmaan maakuntahallitus pitivät yhteiskokouksen marraskuussa 2016 pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa. Silloin todettiin, että käytännön yhteistyötä valtioneuvoston ja maakunnan välillä voidaan parantaa useilla tavoilla ja että asialla on yhteys myös vireillä olevaan itsehallintouudistukseen.

”Yhteydenpito on tärkeää myös virkamiestasolla. Yhteinen vierailu antaa meille mahdollisuuden käydä keskustelua sekä ajankohtaisista Ahvenanmaa-kysymyksistä että myös muista kansliapäälliköiden kannalta keskeisistä asioista”, sanoo kansliapäälliköiden yhteistyötä johtava, pääministerin valtiosihteeri Paula Lehtomäki.

Parlamentaarinen Ahvenanmaa-komitea valmistelee ehdotusta Ahvenanmaan itsehallintojärjestelmän uudistamiseksi. Komitean loppumietintö on tarkoitus julkistaa kesäkuussa 2017. Hallituksen esitys uudeksi itsehallintolainsäädännöksi pyritään antamaan eduskunnalle viimeistään vuoden 2018 alussa. Yhteisenä tavoitteena on, että itsehallinnon täyttäessä 100 vuotta 2022 maakunnalla olisi uusi, moderni ja selkeä itsehallintolaki.

Sote- ja maakuntauudistus ei varsinaisesti koske Ahvenanmaata, mutta samassa yhteydessä toteutettavalla rahoitusuudistuksella on kuitenkin vaikutuksia Ahvenanmaan rahoitusjärjestelmään. Uudistuksen tulisi olla mahdollisimman neutraali Ahvenanmaan kannalta. Asiaan liittyviä erityiskysymyksiä on valmisteltu yhteistyössä valtiovarainministeriön ja maakunnan hallituksen virkamiesten kanssa. 


Lisätietoja: valtiosihteeri Paula Lehtomäki, p. p. 0295 160 280, lainsäädäntöneuvos Heidi Kaila, p. 0295 160 313 ja viestintäpäällikkö Päivi Paasikoski, p. 040 547 6279, valtioneuvoston kanslia

Sivun alkuun