Hyppää sisältöön

Pienituloisillekin mahdollisuus palveluntuottajan valintaan

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 19.3.2018 9.10
Uutinen
Kirsi Varhila

-Valinnanvapauslaki vaikuttaa toteutuessaan merkittävästi eri väestöryhmien yhdenvertaisuuteen sosiaali- ja terveyspalveluissa. Mahdollisuus valintoihin ei olisi kiinni ihmisen työmarkkina-asemasta tai maksukyvystä. Yhdenvertaisuuden parantuminen edellyttää kuitenkin kohtuullisia asiakasmaksuja palveluissa, bloggaa ylijohtaja Kirsi Varhila sosiaali- ja terveysministeriöstä.

-Tutkimusten mukaan Suomessa vähäosaiset ja pienituloiset jäävät nykyisin ilman tarvitsemiaan palveluja yleisemmin kuin muissa Pohjoismaissa. Valinnanvapausmallissa oikeus valita koskisi yhtä lailla koko väestöä. Asiakas saisi valita sote-keskuksen ja hammashoitolan, lisäksi sosiaalipalveluissa tulisi käyttöön asiakasseteli ja henkilökohtainen budjetti. Jälkimmäiset vahvistaisivat erityisesti iäkkäiden ja vammaisten itsemääräämisoikeutta.

- Asiakasmaksujen enimmäismääristä säädettäisiin uudessa asiakasmaksulaissa, joka annetaan ensi syksynä eduskunnalle.  Tulevassa asiakasmaksulaissa lähdetään siitä, ettei sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksuihin tule kohtuuttomia korotuksia. Asiakkaan taloudellinen asema ei saa olla esteenä palvelujen saamiselle, kirjoittaa Varhila.

Lue lisää blogista