Hyppää sisältöön

Kullanhuuhdonnan harjoittamiseen sujuvuutta kaivoslain muutoksella

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 29.6.2016 14.31
Tiedote

Tasavallan presidentti vahvisti 29.6.2016 lain kaivoslain muuttamisesta. Sen avulla sujuvoitetaan kullanhuuhdontaa toiminnanharjoittajan näkökulmasta ja kevennetään viranomaisten hallinnollista taakkaa. Laki tulee voimaan 1.7.2016.

Lakimuutoksella lisätään kullanhuuhdonnan ennakoitavuutta ja turvataan osaltaan kullanhuuhdontakulttuurin säilymistä. Samalla lisätään edellytyksiä luonnonvarojen kestävämpään hyödyntämiseen, mahdollistetaan tehokas kullanhuuhdonta ja kullanhuuhdontakohteiden täysimääräinen hyödynnettävyys.

Eduskunnan talousvaliokunta totesi mietinnössään, että nyt toteutettu muutos on kokonaisuutena arvioiden tasapainoinen ratkaisu kullanhuuhdonnan, alkuperäiskansojen ja alkutuotannon elinkeinonharjoittajien intressien välillä.

Lakimuutoksella kullanhuuhdonta-alueiden enimmäispinta-alan osalta palataan viidestä hehtaarista seitsemään. Nykyistä suurempi enimmäispinta-ala vähentää tarvetta rinnakkaisille luville, silloin kun käytännössä on kyse yhdestä toiminnallisesta kokonaisuudesta. Seitsemän hehtaarin enimmäispinta-ala oli voimassa vielä vuonna 2011 kumotussa vanhassa kaivoslaissa.

Kullanhuuhdonnan jatkoluvan voimassaoloaika pitenee kolmesta vuodesta kymmeneen. Pidennys vähentää hallinnollista taakkaa ja lisää toiminnan ennakoitavuutta, mutta edellyttää viranomaiselta valvonnan resursointia.

Kaivosviranomaiset saavat mahdollisuuden myöntää toiminnanharjoittajalle oikeuden aloittaa kullanhuuhdontatoimenpiteet lupapäätöstä koskevasta muutoksenhausta huolimatta. Tämä mahdollistaa kullanhuuhdonnan valmistelun tai pienimittakaavaisen aloittamisen luvasta tehdystä valituksesta huolimatta. Edellytyksenä määräykselle on, että täytäntöönpano ei tee muutoksenhakua hyödyttömäksi ja hakija asettaa kaivosviranomaisen määräämän vakuuden niiden edunmenetysten ja kustannusten korvaamiseksi, jotka päätöksen kumoaminen tai lupamääräysten muuttaminen voi aiheuttaa.

Viranomaisen hallinnollisen taakan vähetessä kaivosviranomaisen toiminnan resursseja siirtyy kullanhuuhdonnan luvitustyöstä toiminnan ohjeistukseen ja valvontaan, jota tehdään yhteistyössä metsähallituksen ja Lapin ELY-keskuksen kanssa.

Lisätiedot:
erityisavustaja Hannu Väänänen, TEM, puh. 050 410 4909
kaivosylitarkastaja Riikka Aaltonen, TEM, puh. 029 506 4216