Hyppää sisältöön

Helsingin rakennusvirasto palkittiin Twitter-viestinnästään

opetus- ja kulttuuriministeriövaltioneuvoston viestintäosastovaltiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 13.10.2015 13.30
Tiedote 541/2015

Helsingin kaupungin rakennusvirasto palkittiin tänään 13. lokakuuta selkeän kielen päivänä Twitter-viestinnästään. Virasto voitti virkakielikampanjan Onnistumistarinat-kilpailun yleisöäänestyksen perusteella.

Toisen palkinnon sai yhden äänen erolla Satakunnan sairaanhoitopiirin selkokielinen tiedotus potilaille. Palkinnon ojensi Rakennusvirastolle tänään Säätytalossa vietetyssä tilaisuudessa kampanjan kummi, kansliapäällikkö Harri Pursiainen liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Kaikki kilpailuun ilmoitetut 12 osallistumistarinaa havainnollistavat mainiolla tavalla, miten paljon hyötyä virkakieleen panostamisesta on ja miten moneen virkakielikin taipuu. Kilpailuun osallistuivat kekseliäillä ja tehokkailla keinoillaan Helsingin rakennusviraston ja Satakunnan sairaanhoitopiirin lisäksi Kela, Maahanmuuttovirasto, Maanmittauslaitos, Maaseutuvirasto, työsuojeluhallinto, Uudenmaan liitto, Verohallinto ja ympäristöministeriö. 

Virkakielikampanja kannustaa viranomaisia käyttämään hyvää ja selkeää kieltä

Lokakuussa 2014 käynnistynyt virkakielikampanja kannustaa viranomaisia käyttämään hyvää kieltä ja tarvittaessa selkokieltä jakamalla onnistuneita käytäntöjä ja tarjoamalla apuvälineitä tekstien tekoon. Kampanjassa on mukana seitsemän pilottivirastoa, jotka ovat edelläkävijöinä parantaneet tekstejään ja käytäntöjään. Pilottihankkeiden taustalla on 2014 valmistunut Hyvän virkakielen toimintaohjelma. Pilotteja ovat Kela, liikenne- ja viestintäministeriö, Maahanmuuttovirasto, Trafi ja Verohallinto sekä Tampereen ja Vaasan kaupungit. 

Pilottivirastojen ja -kuntien lisäksi ministeriöt, virastot, laitokset ja kunnat ovat osallistuneet virkakielen kehittämiseen aktiivisesti.  Tätä virkakielityötä on tuettu virkakielikampanjalla. Työssä on päästy hyvään alkuun, eikä se pääty virkakielikampanjan päättymiseen vuoden 2015 lopussa. Kampanjan jälkeen pilottihankkeissa kerätyt opit, onnistumistarinat ja muut materiaalit jäävät laajasti julkisen hallinnon käyttöön.

Virkakielikampanjan järjestäjiä ovat Kotimaisten kielten keskus, valtiovarainministeriön Avoin hallinto -hanke, valtioneuvoston kanslia, opetus- ja kulttuuriministeriö, Kuntaliitto ja Kehitysvammaliitto (Selkokeskus).

Suomi mukana kansainvälisessä yhteistyössä avoimen hallinnon edistämiseksi

Suomi liittyi kansainväliseen Avoimen hallinnon kumppanuushankkeeseen (Open Government Partnership) keväällä 2013. Jokainen kumppanuushankkeeseen osallistuva maa tekee toimintasuunnitelman siitä, miten hallinnon avoimuutta, vastuullisuutta ja kansalaisten osallisuutta edistetään maan julkisessa hallinnossa. Tärkeä osa Suomen toimintasuunnitelmaa on hyvän virkakielen edistäminen. Toimiva kieli sekä antaa kansalaisille mahdollisuuden osallistua yhteisten asioiden kehittämiseen että sujuvoittaa viranomaisten työtä.

Onnistumistarinat
Kampanjan pilotit
Hyvän virkakielen toimintaohjelma

Lisätietoja: Aino Piehl, Kotimaisten kielten keskus, p. 0295 333 271, Arja Terho, Avoin hallinto -hanke, valtiovarainministeriö, p. 0295 530 235 tai p. 040 501 1775, viestintäsuunnittelija Lauri Hänninen, Helsingin rakennusvirasto, p. 09 310 38413 tai p. 040 568 6711 sekä Riikka Törnroos, projektisuunnittelija, Satakunnan sairaanhoitopiiri, p. 044 707 9431