Hyppää sisältöön

Siviilikriisinhallinnan asiantuntijoiden rekrytointimenettelyä uudistetaan

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 28.4.2022 15.04
Tiedote

Ulkomaille lähetettävien siviilikriisinhallinnan asiantuntijoiden rekrytointimenettelyä kehitetään. Tavoitteena on, että Suomella olisi käytettävissään riittävän suuri, monipuolinen ja osaava asiantuntijajoukko siviilikriisinhallinnan tehtäviin. Valtioneuvosto esitti uudistukseen liittyvän lain vahvistamista 28.4. Tasavallan presidentin on määrä vahvistaa laki 29.4.

Jatkossa valtion, kunnan, kuntayhtymän, hyvinvointialueen tai hyvinvointiyhtymän palveluksessa olevalla on edelleen oikeus saada virkavapautta tai vapautusta työstä siviilikriisinhallintatehtävän ajaksi. Oikeutta rajataan kuitenkin niin, että henkilöllä on oikeus saada virkavapautta tai vapautusta työstä viiden vuoden aikana yhteensä kolme vuotta.

Nimettäessä henkilöitä ehdokkaaksi tiettyihin tehtäviin tai nimitettäessä heitä tiettyihin palvelussuhteisiin, etusijalle voidaan asettaa henkilöt, jotka eivät ole ennen olleet siviilikriisinhallintalain mukaisessa palvelussuhteessa. Menettelyn tavoitteena on helpottaa ensikertalaisten pääsyä siviilikriisinhallintatehtäviin, jotta voidaan kasvattaa käytettävissä olevan asiantuntijajoukon kokoa. Muilta osin siviilikriisinhallinnan asiantuntijoiden mahdollisuuksia hakea tehtäviin ei rajoiteta.

Lakiin sisällytetään myös tarkemmat säännökset korvausten maksamisesta asiantuntijoille heidän toimialueelta poissaolonsa aikana.

Uudistus kytkeytyy pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelman strategiseen kokonaisuuteen, jonka mukaan Suomi on kokoaan suurempi Euroopassa ja maailmalla. Ohjelman tavoitteisiin kuuluu, että Suomi pitää yllä ja kehittää valmiuksiaan osallistua kansainvälisiin siviili- ja sotilaallisen kriisinhallinnan tehtäviin yhdessä muiden kansainvälisten toimijoiden kanssa.

Lisätietoja:
johtava asiantuntija Jari Mustonen, 0295 488 481, [email protected] 
lainsäädäntöneuvos Tapio Puurunen, 0295 488 254, [email protected]