Hyppää sisältöön

Sirpa Paatero berömde företagen för deras ansträngningar för hållbara produktion

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 24.11.2014 12.30
Pressmeddelande 520/2014

Ägarstyrningsministern är oroad över de negativa konsekvenserna av reformen av EU:s avfallsdirektiv.

Minister Sirpa Paatero, som ansvarar för statens ägarstyrning, berömmer de finländska företagen för deras ansträngningar för hållbara produktionsformer.

Enligt Paatero bör man se satsningar på hållbara verksamhetsmetoder i alla faser av affärsverksamhets- och produktionskedjan som en konkurrensstärkande faktor.

”De finländska företagen tar nu målmedvetna steg mot sådana produktionsmetoder och energiformer som är ekologiskt hållbarare. Vi kan vara stolta över denna utveckling”, säger minister Paatero.

”Vi befinner oss inte längre på tröskeln till förändring, utan våra företag håller steg för steg på att förverkliga denna förändring.”

Enligt Paatero är det politikernas uppgift att se till att den lagstiftning som styr förändringen är som den ska.

”Detta är något som oroar mig. Som exempel kan nämnas den reform av avfallsdirektivet som EU-kommissionen för närvarande bereder. Ansträngningarna för att utveckla och ta avfallsbaserat bränsle i omfattande bruk hotar att utsättas för ett allvarligt bakslag”, säger Paatero.

Bland annat statsbolaget Neste Oil skulle lida av denna eventuella reform. Under de senaste åren har bolaget satsat starkt på produktionen av biobränslen.

Enligt Paatero, som talade vid invigningen av Altias biokraftverk i Koskenkorva, är investeringarna i Koskenkorva ett ypperligt exempel på hur sidoströmmar från produktionen kan utnyttjas på bästa möjliga sätt.

Paatero understryker att det krävs åtgärder på alla sektorer för att man ska lyckas nå både klimatmålen och energi- och materialeffektivetetsmålen. De industriella företagen är dock i många avseenden i nyckelställning när det gäller att få till stånd förändring.

Ytterligare information: Paavali Kukkonen, specialmedarbetare, tfn 0295 160 241, statsrådets kansli