Hyppää sisältöön

Statsminister Sipilä träffade presidenterna för tre latinamerikanska länder

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 28.10.2017 7.56 | Publicerad på svenska 30.10.2017 kl. 17.17
Pressmeddelande 491/2017
Pääministeri Juha Sipilä tapasi Kolumbian presidentti Juan Manuel Santosin.

Statsminister Juha Sipilä besökte Colombia, Peru och Bolivia den 23–27 oktober. Under besöket träffade statsministern presidenterna och flera av ländernas ministrar. I Colombia öppnade statsminister Sipilä Finlands ambassad i Bogotá Finlands hundraårsjubileum till ära.

I Colombia diskuterade Sipilä och president Juan Manuel Santos, utrikesminister María Àngela Holguín och undervisningsminister Yaneth Giha utvecklingen av de bilaterala och ekonomiska relationerna.

- Med president Santos dryftade vi bland annat vilken betydelse utbildningen har för samhällets utveckling. Finland har under sin hundraåriga historia byggt upp landet enligt principen om en avgiftsfri och jämlik utbildning. President Santos berättade att man i Colombia anser att utbildningssektorns utveckling har en betydande roll särskilt när det gäller att uppnå hållbar fred på landsbygden, konstaterade Sipilä.

Statsminister Sipilä och president Santos deltog också i ett möte mellan colombianska och finländska företag. På Team Finlands exportfrämjande resa åtföljdes statsministern av företrädare för 15 finländska företag inom sektorerna för utbildning, cleantech, energi och cybersäkerhet. De finländska företagens intresse för marknaden i Colombia har ökat i och med att fredsprocessen framskridit och den ekonomiska tillväxten tilltagit.

Statsminister Sipilä deltog också i invigningsceremonin av Finlands ambassad, som samtidigt var en fest för jubileumsåret Finland 100 år i Bogotá.

- Invigningen av ambassaden främjar relationen mellan våra länder. Jag tror att handeln mellan våra länder ännu har en betydlig tillväxtpotential. Finländska företag kan erbjuda Colombia sådan teknik och kompetens som bidrar till att utveckla landet. Jag hoppas att öppnandet av Finlands ambassad och stärkandet av de ekonomiska relationerna för sin del stöder fredsprocessen i Colombia, konstaterade statsminister Sipilä.

I Bolivia diskuterade statsminister Sipilä och Bolivias president Evo Morales samt utrikesminister Fernando Huanacuni ländernas bilaterala relationer, i synnerhet möjligheterna att fördjupa det ekonomiska samarbetet. Statsminister Sipilä besökte också byn Guaqui i landskapet Tiwanaku, där han deltog bland annat i invigningen av kommunhuset.                                

På agendan för mötet med Perus president Pedro Pablo Kuczynski, premiärminister Mercedes Aráoz och miljöminister Elsa Galarza stod bilaterala relationer, regional integration och utveckling samt globala frågor. I fråga om utvecklingen av de bilaterala ekonomiska relationerna lyfte Sipilä särskilt fram samarbetsmöjligheterna inom sektorerna för utbildning, gruvindustri, ren energi, cyberteknik och skogsbruk.

Foton från statsminister Sipiläs resa

Ytterligare information: Jani Raappana, specialmedarbetare (internationella frågor), tfn 0295 160 306, Anne Sjöholm, kommunikationschef, tfn 050 468 5302, statsrådets kansli, Ari Mäki, chef för utrikesministeriets enhet för Latinamerika och Karibien, tfn 0295 350 595 och Tomi Rauste, Finpros Amerika-direktör, tfn +1 202 769 7027