Hyppää sisältöön

Den riksomfattande Finland 100-festen byggs upp i Uleåborg

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 1.12.2017 11.11 | Publicerad på svenska 1.12.2017 kl. 15.15
Pressmeddelande 563/2017

Det självständiga Finlands hundraårsjubileum kulminerar i en riksomfattande Finland 100-fest i Uleåborg. Alla finländare och Finlandsvänner har möjlighet att följa festen i direktsändning på Yle lördagen den 2 december från och med kl. 19. Värdar för den riksomfattande Finland 100-festen är statsminister Juha Sipilä, som också är ordförande för delegationen för Finlands 100-årsjubileum, och Juha Hänninen, ordförande för Uleåborgs stadsfullmäktige. Bland de gäster som bjudits in till festen i Uleåborg finns 1 200 personer från olika håll i landet som på olika sätt har bidragit till jubileumsåret.

"Den blåvita fanan har vajat exceptionellt ståtligt i år – allt från Utsjoki till Antarktis. Tillsammans har vi fått fira hundraårsjubileet genom tusentals evenemang i över hundra länder på sex kontinenter," konstaterar statsminister Juha Sipilä, som är värd för Finland 100-festen.

"Denna fest har blivit ett bevis på det finländska civila samhällets styrka. Jag är glad över hur finländare och Finlandsvänner har engagerat sig i jubileumsåret."

"Jubileumsårets omfattande och mångsidiga program är vår gemensamma hyllning till dem som byggt upp det självständiga Finland och det finländska. Det utgör också grunden till vår gemensamma framtid efter jubileumsåret", berömmer statsminister Sipilä.

På den riksomfattande Finland 100-festen i Uleåborg leder musik, dans, cirkuskonst och ny teknik oss in på en unik resa i den finska naturen, möten mellan generationer och samarbete.

Programmet inleds med beställningsverket Yhdessä (Tillsammans), som Jaakko Kuusisto har komponerat för tio finländska orkestrar. Världens största symfoniorkester framför verket som sin hälsning till det hundraåriga Finland. Under kvällen möts olika konstarter och Finlands bästa konstnärer.

Republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio hedrar festen med sin närvaro.

Ytterligare information:

Finland 100 år: Suvi Innilä, programchef, suvi.innila(at)vnk.fi, tfn 050 597 7552 och Päivi Pirttilä, kommunikationschef, paivi.pirttila(at)vnk.fi, tfn 040 705 3323

Uleåborgs stad: Samu Forsblom, evenemangschef, samu.forsblom(at)ouka.fi, tfn 044 703 7558 och Carita Forsman, informatör, carita.forsman(at)ouka.fi, tfn 040 621 2411

Sivun alkuun