Hyppää sisältöön

Beredningen av regionstadsprogrammet framskrider

finansministeriet
Utgivningsdatum 30.1.2018 11.40
Pressmeddelande

Beredningen av regionstadsprogrammet som regeringen fastslog i december framskrider. Kommun- och reformminister Anu Vehviläinen har tillsatt ett sekretariat för beredningen av programmet samt en sparrningsgrupp för att påskynda processen. Riksdagsledamot Seppo Kääriäinen från centerns riksdagsgrupp sammankallar sparrningsgruppen, och de övriga medlemmarna är riksdagsledamot Arto Satonen från samlingspartiets riksdagsgrupp och riksdagsledamot Kaj Turunen från blå riksdagsgruppen.

Behovet av ett regionstadsprogram aktualiserades i samband med regionstadsutredningen i höstas där man gick igenom utvecklingen av regionstäderna i Finland. Syftet med programmet är att förstärka dialogen mellan staten och regionstäderna. Målet är att hitta de kritiska framgångsfaktorerna för regionstäderna samt att skapa en uppfattning om frågor som främjas gemensamt. Regionstadsprogrammet utgör en enhetlig uppfattning om de åtgärder genom vilka man i fortsättningen kan stöda regionstädernas hållbara utveckling och livskraft.

”Stadspolitiken fokuserar vanligtvis på de större städerna, och de ca 50 regionstäderna i Finland förblir utan uppmärksamhet. Nu ska vi göra en noggrannare genomgång av regionstädernas möjligheter. Särskild vikt läggs vid utveckling som utgår från regionstädernas egna utgångspunkter”, konstaterar kommun- och reformminister Anu Vehvilälinen.

Regionstadsprogrammet är en programhelhet som sträcker sig utöver regeringsperioderna, och som baserar sig på samarbetet mellan regionstäderna och staten. Regionstadsprogrammet bereds förvaltningsövergripande och det ska bli färdigt i juni 2018.

Stadsrådet Antti Rantakokko utredde regionstädernas ekonomiska livskraft i fjol, och begrundade även hur regionstädernas delaktighet av den  ekonomiska tillväxten kunde förbättras. Utredningen blev klar i oktober 2017. Rantakokkos utredning innehöll åtta olika åtgärdsförslag, av vilka ett separat regionstadsprogram var det viktigaste.

Regeringen kommer enligt minister Vehviläinen under den närmaste tiden att fastslå riktlinjer även för den övriga stadspolitiken, liksom även nya åtgärder för utveckling och ökning av städernas livskraft.

Ytterligare information

Matias Hilden, kommun- och reformminister Anu Vehviläinens specialmedarbetare, tfn 050 911 994

Anu Vehviläinen Förvaltningspolitiken Kommunärenden regeringen