Hyppää sisältöön

I lagstiftningen om social- och hälsovården och räddningsväsendet föreslås preciseringar om utlämnadet av patientuppgifter mellan myndigheterna i Nyland, Helsingfors och HUS-sammanslutningen

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 17.2.2022 14.19
Pressmeddelande
Blodtrycksmätare

Regeringen föreslår ändringar i lagen om genomförande av reformen av social- och hälsovården och räddningsväsendet och i lagen om ordnande av social- och hälsovården och räddningsväsendet i Nyland. Syftet med propositionen är att trygga tillgången till nödvändiga patientuppgifter inom Nylands område när reformen genomförs. Ändringarna föreslogs vid statsrådets allmänna sammanträde den 17 februari 2022.

I propositionen föreslås temporära bestämmelser om rätten att lämna ut patientuppgifter i den omfattning som vården kräver till den behöriga myndigheten inom ett välfärdsområde, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen som ansvarar för ordnandet och genomförandet av hälso- och sjukvårdstjänsterna och som i landskapet Nyland vårdar en patient, om patienten inte har förbjudit att uppgifter lämnas ut. 

Social- och hälsovårdsministeriet bereder en totalreform av lagstiftningen om kunduppgifter inom social- och hälsovården, där det centrala målet är att förenhetliga bestämmelserna om utlämnande av klient- och patientuppgifter. De bestämmelser som regeringen föreslagit om utlämnande av patientuppgifter i Nyland är avsedda att vara en temporär lösning tills de permanenta bestämmelserna träder i kraft.

Lagarna ska träda i kraft vid ingången av 2023. 
 

Ytterligare information:

Joni Komulainen, regeringsråd, tfn 0295 163 453, [email protected]
Anna Kärkkäinen, specialsakkunnig, tfn 0295 163 702, [email protected]