Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valikko
Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Ministeri Andersson Euroopan komission koulutusalojen huippukokoukseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö 26.9.2019 11.48
Uutinen

Opetusministeri Li Andersson osallistuu 26.9.2019 Euroopan komission Brysselissä järjestämään koulutusalojen huippukokoukseen. Tapahtuma on järjestyksessään toinen ilmentäen koulutuksen merkityksen kasvua EU-asialistalla ja komission tavoitetta luoda eurooppalainen koulutusalue 2025 mennessä. Tämän vuoden tapahtuman teemoina ovat opettajat ja opettajuus.

Ministeri Andersson tuo kokoukseen EU neuvoston puheenjohtajamaan tervehdyksen. Ilmastonmuutos, tekoäly, digitalisaatio ja muut megatrendit muuttavat talouden rakenteita, työelämää ja tarvittavaa osaamista. Kaikille taattava laadukas koulutus on kestävän kasvun, kilpailukyvyn, sosiaalisen koheesion ja työllisyyden keskeinen edellytys.

- Koulutukseen ja osaamiseen investoiminen on tehokas tapa kasvattaa eurooppalaisten hyvinvointia ja luoda uutta työtä. Sen takia koulutus- ja osaamistasoa täytyy nostaa kaikilla koulutusasteilla. Tässä opettajilla, heidän osaamisellaan ja hyvinvoinnillaan on keskeinen rooli, toteaa ministeri Andersson.

Kokouksessa ministeri osallistuu paneelikeskusteluun opettajan ammatin houkuttelevuudesta. Tuoreiden OECD-selvityksen (TALIS2018) mukaan opettajien kelpoisuusaste on Suomessa korkea verrattuna muihin OECD-maihin ja opettajat ovat pääosin tyytyväisiä ammatinvalintaansa.

- Suomessa opettajien ammattia ja heidän ammattitaitoa arvostetaan.  Opettajamme ovat korkeakoulutettuja, heihin luotetaan ja työ on itsenäistä. Taitavat opettajat ovat koulutusjärjestelmämme vahvuus, josta on tärkeää pitää kiinni. Sen takia on tärkeää panostaa opettajien mahdollisuuteen päivittää osaamistaan läpi työuran, ministeri selittää todellisuutta lukujen takana.

Kokouksen lisäksi ministeri tapaa matkallaan kahdenvälisesti kollegansa Ranskasta, Espanjasta, Sloveniasta ja Tanskasta sekä EU komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen.

Lisätietoja: Erityisavustaja Mika Parkkari, puh. 02953 30058

Ammatillinen koulutus Koulutus Li Andersson Rinteen hallitus Varhaiskasvatus Yleissivistävä koulutus
Palaa sivun alkuun