Hyppää sisältöön

Hallitus esittää rajat ylittävää turvallisuusyhteistyötä tehostavan sopimuksen hyväksymistä

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 2.11.2006 11.53
Tiedote -

Valtioneuvosto esittää, että Suomi liittyy mukaan rajat ylittävään turvallisuusyhteistyötä tehostavaan Prümin sopimukseen. Tämän seitsemän Keski- ja Etelä-Euroopan maan allekirjoittaman sopimuksen tarkoitus on erityisesti terrorismin, rajat ylittävän rikollisuuden ja laittoman maahanmuuton torjuminen.

Valtioneuvosto esitti 2. marraskuuta, että Tasavallan presidentti antaisi eduskunnalle esityksen Prümin sopimuksen hyväksymisestä ja sen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta sekä esitykset eräiksi muiksi siihen liittyviksi laeiksi. Muutoksia tulisi mm. ampuma-ase-, poliisi-, rikos- ja ulkomaalaislakeihin.

Prümin sopimus liittyy osittain Euroopan unionissa jo nyt Haagin ohjelman mukaisesti tehtävään tai sovittuun yhteistyöhön ja se on avoin kaikille EU:n jäsenvaltioille.

Sopimuksen avulla luodaan mm. edellytykset sopimusvaltioiden lainvalvontaviranomaisten välisen tietojenvaihdon tehostamiselle. Sopimuksen mukainen tietojenvaihto tapahtuu vain niistä tiedoista, joiden tallentaminen on voimassa olevan Suomen lainsäädännön mukaan mahdollista.

Sopimus helpottaa mm. DNA-tietojen vertailua, sillä se on sopimuksen mukaan tarkoitus toteuttaa viitetietojärjestelmän avulla. Viitetiedot sisältävät ainoastaan DNA:n koodaamattomasta osasta saadut tunnisteet ja tunnukset. Niihin ei sisälly kohdehenkilön välittömän tunnistamisen mahdollistavia tietoja.

Sormenjälkien kohdalla on päädytty automaattiseen vertailuun ja viitetietojen käyttöön. Viitetietojärjestelmä avulla kyetään mahdollisimman nopeasti kohdistamaan tietopyyntö siihen valtioon, jossa tieto on. Viitetietoja tarkempi tietojen vaihto tapahtuu sopimusvaltioiden lainsäädännön mukaisesti kansainvälisiä oikeusapumenettelyjä käyttäen.

Sopimuksessa käsitellään myös lentokoneissa olevien nk. lennon turvahenkilöitä. Kukin sopimusvaltio päättää itsenäisesti lentoturvallisuusvartioiden käyttämisestä, mutta sopimuspuolet sitoutuvat antamaan pyynnöstä toistensa lentoturvallisuusvartijoille oikeuden tulla maahansa. Valtioneuvosto esittää, että Suomi ei tässä vaiheessa suunnittele lennon turvahenkilöiden käyttöönottoa suomalaisissa lentokoneissa.

Tietojen vaihtoa urheilutapahtumien ja esim. Eurooppa-neuvoston kokousten yhteydessä toteutettaisiin kansallista lainsäädäntöä noudattaen. Sama periaate koskisi henkilöitä, joiden voidaan olettaa syyllistyvän terrorismirikoksiin.

Prümin sopimuksen keskeiset periaatteet ja yhteistyömuodot vaikuttavat Euroopan unionin puitteissa käytäviin viranomaistietojen saatavuusperiaatteen toteutumista koskeviin neuvotteluihin. Liittymällä sopimukseen Suomi kykenisi vaikuttamaan yhteistyön kehittämiseen.

Prümin sopimus on seitsemän EU:n jäsenvaltion (Belgia, Saksa, Espanja, Ranska, Luxemburg, Alankomaat sekä Itävalta) välinen yleissopimus rajat ylittävän yhteistyön tehostamisesta erityisesti terrorismin, rajat ylittävän rikollisuuden ja laittoman maahanmuuton torjunnassa. Sopimus allekirjoitettiin 27.5.2005.

Lisätietoja: ylijohtaja Antti Pelttari, (09) 160 42290, poliisijohtaja Kimmo Hakonen, (09) 160 42875 ja poliisiylitarkastaja Marja Kartila, (09) 160 42850

Sivun alkuun